събота, 16 март 2013 г.

1935 - последният цветнокож напуска зоопарка


1. Първият европейски зоопарк е създаден през 1793 в Париж. Разбира се, китайците са си имали такъв още през 1150 пр. Хр., наричал се "Парк на интелигенцията", но това е друга тема.
2. Още със създаването си, в европейските зоологически градини задължително слагали и клетки с негри. Единични бройки имало и преди това - докарвали ги с кораби от новооткритите колонии, заедно с маймуни, лами и други екзотики. Те си живеели в дворците на богаташите и обикновените хора не можели да ги видят.
3. Очаровани от свежите идеи на дарвинизма, европейците до началото на 20 век, не правели разлика между негър и маймуна. Бисмарк посетил Берлинския зоопарк през 1909 г., за да види жив негър, но в клетката имало и горила. Наложило се пазачът да му покаже кое точно е негъра.
Американските биолози Бренфорд и Блум пишат: "Естественият подбор, ако не му се създават пречки, завършва с процес на измиране. Ако не съществуваше робството, чернокожите биха се конкурирали с белите в борбата за оцеляване. По-доброто приспособяване на белите в това състезание е несъмнено и изчезването на чернокожите като раса, би било само въпрос на време."
4. В началото на 20 век негри имало в зоопарковете на Базел, Берлин, Хамбург, Антверпен, Лондон и Варшава. Много често във волиерите се затваряли цели "етнографски села" - няколко семейства чернокожи, които били подтиквани да демонстрират традиционния си начин на живот - да копаят, да плетат рогозки, да палят огън, да си приготвят храна, етц. За съжаление, тези хора не издържали дълго на европейските зими. В Хамбургския зоопарк от 1908 до 1912 починали 27 чернокожи експоната.
5. В зоопарковете по това време имало не само негри, но и полинезийци, ескимоси, индианци от Патагония и даже прибалтийци /1920, Прусия/.
В САЩ, където негрите били всекидневие, в клетките затваряли пигмеи, за които се приемало, че са полумаймуни, стоящи на по-ниска степен на развитие дори от "обикновените чернокожи".
6. През 1935 - 1936 г. били ликвидирани последните клетки с чернокожи - в зоопарковете на Базел и Торино.









Няма коментари:

Публикуване на коментар