събота, 23 март 2013 г.

Март - фрагментейшънс


1. Струва ми се, че долових нови движения сред потребителките на луксозни джипове. Девойките са преминали на черни джипове, но интересно, че и косите им са станали черни. Това вече е намек за стил, баси! А днес видях мъж да кара "Порше - Кайен". Този човек явно беше силно депресивен - и баба знае, че Кайенът е джип, който много богати мутрони купуват на приятелките си, т.е. изключително дамски джип е. Мъж не кара "Порше - Кайен". Има да му се смеят приятелчетата. А може и да го застрелят на шега.
2. Колко силна разделителна линия чертае агресията. Само като видя някаква агресивна проява на улицата и веднага се оказвам от другата страна. Но не от страната на жертвата, не. От друга страна ставам, не от България. Де да знам, англичанин ли ставам, холандец ли. Абе няма ме, изчезвам. От неудобство пред себе си, че ми се налага да съм свидетел на всичко това. 
3. Гледах "Късен квартет" на Йарън Зилбърман
/A Late quartet, 2012/. Там играе един мой любимец - Кристофър Уокън.
Много известен класически квартет се разпада, тъй като на водещия музикант му откриват болест на Паркинсон и той скоро няма да може да свири.
Страстта, която бе насочена към музиката /Бетховен/, внезапно се оказа безадресна и те я насочиха към личните си отношения. Това доведе до разрушителни експерименти и промени в личния им живот. Накрая - по американски - всичко свърши с ефектен, поучителен хепиенд. Филмът ми хареса.
4. Блок, "Незнакомка":
И медленно, пройдя меж пьяными,
Всегда без спутников, одна,
Дыша духами и туманами,
Она садится у окна.
5. В етимологичния речник на Фасмер, за думата "кретен", дават следната информация: "вероятно през нем. Kretin - същото (от 1880 г. вж. Шулц-Баслер 1, 404) от френ. crer'tin от лат. christirnus "христианин", защото слабоумните се считали за богоугодни същества". Тоест, кретен произлиза от христианин.

* на сн.: завиване на света

Няма коментари:

Публикуване на коментар