събота, 19 октомври 2013 г.

Фрагментини от окт.

1. Четох някъде, че в Япония, в кръчмите не било прието да оставяш бакшиш. Не само това, ами и се обиждал адски келнерът, ако му дадеш. Приемал го като намек, че не си доволен от него и искаш да си доплатиш, за да те обслужи още по-добре. Тия хора, как обръщат логиката! Извратеняци са, явно. Нали бакшишът означава, че неочаквано за всички, си обслужен добре. Толкова си изненадан, че добавяш още пари, само и само да не ти направят някой номер в последния момент.
2. През 1953 Чърчил получава Нобелова награда. Когато му позвънили да го информират, той казал: "Надявам се не за мир?"
Не за мир, "за високо майсторство на произведения от исторически и биографичен характер и за блестящо ораторско изкуство", както е дефинирано в решението.
3. Марк Захаров, важен руски режисьор за юбилея си: "осемдесет години е възраст, в която се замисляш - някой, поради неизвестни причини ти е продължил живота. Трябва да се разбере защо."
4. От интервю с професор Георги Фотев /2008/:
"...Разказвал съм вече този епизод, ще го спомена и сега. Става дума за деня, в който бе обявена кончината на Сталин. Помня, че биха даже камбаните за него. В училище една от учителките, която много ме обичаше, обяви точно така: ученици, починал е Бащата на всички ви... Помня, че едно дете някъде от първите редове се провикна: е, не е моят баща, той е жив и ме доведе до училище сутринта. И започна да се смее. Смехът му зарази останалите. След малко целият ни клас хихикаше вече. Учителката, която беше много мила и добра, започна да ни умолява да спрем. А аз изпитвах голяма жалост към нейния объркан и умолителен вид..."
5. Две млади, гъвкави риби срещат две възрастни. Рибабичките питат: Госпожици, как е водата там откъдето идвате, да не е много студена?
Младите риби отминават без да отговорят. След малко едната казва: "Какво питаха тия бе, какво е това вода?"

* на сн.: нечия кариера

Няма коментари:

Публикуване на коментар