четвъртък, 14 август 2014 г.

За да не ставам втори път

1. Скоро чух за един познат, че като го мързяло да свърши нещо, казвал: "И аз имам лимит на ресурсите". Такъв финяшки и гениално кратък израз не бях чувал, обикновено използвам значително по-сложното и неизразително "Не мога да направя това по чисто религиозни съобръжения". Виждаме два различни подхода - докато моят цели объркване на поръчителя, чрез апел към духовното, първият е ултимативен и ни насочва към физическия свят, където две и две наистина е четири.
2. Един дядо си броял стотинките на касата и бил прегърнал един хляб. Роси била зад него и му платила хляба. Оня си тръгнал без никакъв фийдбек, т.е. без "сполай ти", "благодарско", "хендехох" или подобен тържествен ритуал. Нищо, казала си Роси - хвърли го в морето, както съветва една бг-пословица. След малко го видяла да излиза от друг магазин с още един хляб в ръка. Загадъчно поведение, възникват множество хипотези.
3. Като си избираме къде да отидем на море /без Бг/, гледаме да е нетуристическо, т.е. "ол ексклузив" и да има звучно име. Като става дума за Гърция, се добавя и да има древна история свързана с него. Най-трудно е първото условие, иначе гръцките названия са прекрасни, а историите им още повече. Има едно селце Кукулайка, отдавна съм му хвърлил око. Именцето, а? Да не говорим, че наблизо обитават кентаври. Не казвам нищо повече.
4. Напипах сигурни критерии за това, коя държава е суперска, а коя - лайняна. Тази, в която броят на имигрантите е най-голям е супериорната. Логиката е проста - там накъдето най-много хора ги тегли, явно е добро местенце. И обратно, тази от която най-много хора се опитват да се измъкнат е най-гадната. За да се стандартизират данните обаче, би трябвало да се използва някакъв коефицент - площ върху брой имигрирали или население върху брой имигрирали или нещо подобно. Е, има и много променливи, които трябва да се включат в подобаваща формула. Примерно, искам да отида да работя в Дания, но ми казват, че там адски духало. Ясно е, че това е абсолютна спирачка, а иначе страната е перфектна.

* На сн.: емигрирали дървесни червеи

Няма коментари:

Публикуване на коментар