събота, 30 август 2014 г.

Две несвързани

1. За да опознаеш що-годе една страна, ако не знаеш езика, са необходими около три месеца. Всичко това - по мои изчисления. За по-малък срок получаваш туристическа визия, която ти позволява само да охкаш и да ахкаш. Особено охкам и ахкам като се прибирам от Гърция покрай Черния кос и колата ме мятка така, че ако не се държа за волана, ще бъда изхвърлен във Владайското дере. За допълнителен кафкиански ефект, полицаите-касички стоят на осовата линия и ми светят с фенер в очите. Разбира се, всичко това работи срещу патриотизма ми и аз пускам злобни шеги за необходимостта внуците ми да са с красиви старобългарски имена от ханското царство - Йогурт, ако е момче и Тангрия, ако е момиче. Батбаян също е хубаво /и Органа за момиче/.
Така че - необходими са специални тримесечни отпуски за работещите хора, наречени "Платен отпуск за опознаване на страна". Дава се веднъж на 2 /две/ години, за бременни и майки с деца до 3 /три/ години - всяка година в продължение на два високосни периода, от датата на последния цикъл.
2. Един немец, сътрудничещ с БГ - фирма, заподозрял, че българските му партньори никога не четат докрай съвместните договори, които подписват. За да провери ужасното си подозрение, Дойчланд добавил към стандартния текст за процедурите при непредвидени обстоятелства /земетресение, техногенна катастрофа, etc./ и "нападения от екстратерестриални нехуманоидни пришълци". Пуснал им той договора и както и предполагал, всички го прочели и доволни го подписали. Добре де, казал си немецът, алекситимици мои, явно бизнесът ви е през к**а., ама и юристът, баси, го прочете и подписа без гък. Извикал го да си говорят.
- Да - отчетливо казала юрисдикцията - прочетох го, перфектен е. 
- А това за "нехуманоидните пришълци"? 
- И това го прочетох - потвърдил юриспрудентът, после се навел дискретно към немеца и промълвил: "Просто се огледайте наоколо."

*ето това е ню: сн. на Christian Clavadetscher

Няма коментари:

Публикуване на коментар