четвъртък, 8 януари 2015 г.

Карикатурите

1. "Светото семейство" на Ханс Балдунг Грин/1480-1545/ - немски художник, ученик на Дюрер. Виждаме Богородица с малкия Христос, а вдясно - баба му /Св. Ана/, която си играе с пениса му. Отзад пък, наднича деди Йоаким. Последният се е хванал за главата, като вижда накъде са избили еротичните увлечения на домашните му.
Това не е карикатура. В иконографията по това време съществува /макар и рядко отразяван/ сюжет на обрязването на малкия Христос - Обрезание Господне, чества се на първи януари. 
Според Лойд Демос /"Основи на психоисторията", руският превод е от 2000 г./, тук ситуацията е по-различна. Приема се, че по това време подобни игрички с бебетата и пишчиците им, се считали за нормални и дори здравословни, което Грин най-чистосърдечно е отразил в гравюрата си. Той ни насърчава.





2. В Израел, в град Назарет пък, откриваме прекрасната скулптурна група "Благовещение". Тя е в леко авангардистки стил и е подарък на града от намибийската христианска общност. Изобразена е Дева Мария и архангел Гавраил, който току що и съобщава, че е заченала с малкия Христос.
Виждаме неприятната изненада, отразена на лицето и. Мисля, че е доста коварна ситуация за едно 16 годишно еврейско момиче, неомъжено и недокосвало мъж, да научи от случаен минувач с крила, че е бременна. Някои биха шизофренясали. Прави впечатление, че скулптурът - очевидно намибийски негър, е изобразил героите в съответния фенотип. Явно тук сме обслужили панафриканската хипотеза за произхода на човека и неговият бог.


3. Сега, ако дойдат някакви фундаментални християни да позвънят на вратата и да ме разстрелят, заради тези снимки-картуни-текстуни, хич не ме интересува. Първо - не са мои, второ - никакво настроение нямам за простотии точно тази вечер.



2 коментара:

  1. Александър (понеже "Сашко някак си не ми се удава), безгранична свобода няма, както знаем. Но съществува тази, която ви позволява да триете такива коментари, така че да не могат да цапат нищо друго освен болното си съзнание.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване