неделя, 15 март 2015 г.

Доктор Магийко

1. Един от най-големите недостатъци на повечето български лекари не е, че като те видят по-слаб, веднага ти предписват ненужни процедури за да източат клиничната пътека, а този, че не ебават да ти обясняват. Правят му разни неща на търпилото /patientes - търпелив/, плашат го с недомлъвки и тъп черен хумор, но нещо да му обяснят - забравете.
2. Знам защо е така. Магията, баенето, лечителските практики, са специални знания, достъпни само за посветени и защитени с традиционна възбрана да се говори за тях. Иначе - човек си губи дара.
3. В предговора на "Баяния и магии" /Ивета Тодорова-Пиргова, 2004/ прекрасно е описано как магьосниците и баячите хитруват, когато фолклористът ги изнудва да си казват:
- шепти се в най-отдалечения край на къщата или на необичайни места
- разказва, но иска в замяна и той/тя да научи някоя техника от изследователя
- предава знания, но не и техники /"без басмата, за да не хване"/
- баячката не вярва, че някой искрено иска да продължи традицията - значи е безопасно да се говори
- баячката смята, че забраната и тайната вече е отпаднала, защото някой вече е разказал, написал и т.н.
- съзнателно изкривява информацията - умишлено скрива определени детайли, заклинанието не се говори, а се пише, произнася се много тихо и неразбрано и др./
4. По-наблюдателните вече са забелязали: същите техники използват и много български лекари. Добре, мисля си, а неприятният навик на западняците да обясняват всичко с подробности, не е ли опасен за тях? Няма ли те да си загубят дара? Не, няма, само нашата медицина е на ниво магии.

* на сн.: Пред кабинета, в стил филм-ноар

6 коментара:

  1. Има и още една много важна особеност, а именно използването на непознати и интересно звучащи думи и изрази от които свят ти се завива. Знам как се бае за здраве та затова правя възка.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване