петък, 12 юни 2015 г.

Камуфлаж-Колумб-Барселона-Фройд-преходи

1. В любимия ми магазин "Камуфлаж" като разглеждах маниашките дрехи и оборудване, харесах едни часовници и попитах за цените. 
- Не те съветвам, свойски ми сподели момчето. Наистина, тези модели имат балистичен калкулатор, но аз ще ти покажа друг - с джипиес, компас, мери крачки, пулс и всичко каквото се сетиш. Единственият минус е, че той няма балистичен калкулатор. Но, ако не ползваш оптика при стрелба, не ти и трябва.
Бяхме с Роси. Не знам как изглеждахме отвън, но явно ни взе за застаряваща двойка килъри.
2. Точно по това време преди година се шматкахме из Барселона и гледахме очаровани, как вместо обичайните улични врабчета, високо под дърветата прелитат шарени папагалчета. Стрелкаха се бързо като халюцинации, като мечти-светкавици - зелени, жълти, червени. Колумб, търсейки Индиите, смятал, че има три сигурни критерия, дали на поредния новооткрит остров ще има така желаното злато и подправки: климатът да е много горещ, туземците да са тъмнокожи и да има папагали. /"Завладяването на Америка. Въпросът за другия",  Цв. Тодоров/. В Барселона бяха изпълнени и трите критерия: освен папагалките, беше много горещо и имаше синьочерни негри продаващи маркови очила и чанти.
3. Купих си една странна книга "Freud's art. Psychoanalysis retold", от Джанет Сейърс /Sayers/, психоложка от Тависток. Колкото и да я четох, не можах да схвана защо е написана тази книга. Очевидно авторката е искала да представи психоанализата чрез визията на художници или на пациенти-художници. Всичко беше омесено по такъв прелестен артистично-небрежен начин, че имах чувството, че ще се побъркам. 
4. О, аз съм отминал стадия на учудването, когато много добри специалисти в нещо, внезапно сменят темата и се впуснат да правят литературни пробиви в съвсем други области под крилото на нещото наречено "мултидисциплинарност". 
5. Имам неприятната увереност, че човек постигнал дълбочина в конкретна област си е силен именно в нея и няма никаква гаранция, че прозренията му автоматично ще се пренесат в друга такава. Математик, който ми светва за лингвистиката или ядрен физик, обясняващ ми "скритата история на човечеството" са ми гъделичкащо лековати и единствено достойни за научно порно в стил ТЕД - възбужда, но после пак си сам. 
6. Мисля, че има едно изключение - гениите, но там млъквам.

* на сн.: Александрин, паун и едно непознато момиче

Няма коментари:

Публикуване на коментар