четвъртък, 18 юни 2015 г.

Страст и слабоумие /фрагменти/

1. Една девойка поискала да и татуират "Аз обичам Едикого си", но да е на иврит - графиката му им действа възбуждащо. За целта използвала софтуерния преводач "Вавилон". Полученият текст занесла на татуировец и той го извезал на гръбчето и. Сега вече, ако евреин видел гърба и, щял да прочете: "Вавилон" е един от водещите в света софтуерни преводачи".
2. Дъглас Коупланд от "Докато приятелката ми е в кома":
"Доколкото съм разбрал от собствен опит, на двайсет години, човек вече със сигурност знае, че няма да стане рок-звезда. Към двадесет и петата си година, може би ще усети, че стоматолог или учен, също няма да стане. А на тридесет, към теб започва да се прокрадва тъмнината и ти започваш да се питаш дали ще успееш поне да се реализираш, даже без да споменаваме успех или богатство. На тридесет и пет вече като цяло ти е ясно с какво ще се занимаваш през останалият си живот. Човек се примирява със съдбата си."
3. Чух за някакъв експеримент на канадски тв-новинари, мъж и жена. Цяла година мъжът излизал в ефир с един и същ костюм, а жената си сменяла тоалетите често. За нейната външност непрекъснато имало коментари и претенции по форумите, а за мъжа никой нищо не промълвил. Е, всеки знае - мъжът повече му слушат, жената повече и гледат.
4. Даниел Пенак:
"Колко бързо у хората изчезва цялата им христианска благост - фют! и ето - братята и сестрите вече скачат с цялата останала тълпа: "Убий! Убий! Убий!". И опитай да различиш в тази тълпа вярващия от обсебения...
Основният проблем при светците е, че светостта им като правило не стига за целия ден."
5. Вилхелм Райх за ранната психоаналитична техника:
"Понякога у пациента с часове не се появяваха асоциации и на аналитиците им се налагаше да пушат непрекъснато, за да не заспят."

* на сн.: знак

Няма коментари:

Публикуване на коментар