събота, 22 август 2015 г.

Политиките

1. Ораторите по времето на Сократ, преди да започнат, питали слушателите как искат да им се говори: като мит /т.е. разказ/ или с логически аргументи. За политика трябва да се говори сериозно и задълбочено, независимо, дали умираш от смях или от ужас, докато го правиш. Тоест, за политика трябва да се говори изключително като за серия от митове. Какво съвпадение - точно това го мога.
2. Във всяка псевдодемократична система, винаги има един-двама фрика, които се добират до властта, плещейки страшни глупости, но много картинни. Отсял съм два вида - "Перпетум мобилисти" и Клоуни. Първите изобретяват нещо, грубо нарушаващо всички закони на физиката едновременно, после омайват властимащи с ниска менталност и известно време хавата е ок. В Русия доскоро имаше един Петриков, създал воден филтър, който чисти всичко, вкл. и радиоактивност. Слагаш го на чучура и пиеш. В такива случаи, изобретателите не могат да обяснят как работи устройството им; страшно искат и дори започват, но стигат донякъде и не, не става. А хората пък, искат ЧУДО повече от всичко на света и ако може без сложности. Е, пичът почти успя да изнуди властите да си поръчат огромно количество филтри за училищата, но после разумът надделя и нещата се разсъхнаха.
3. Клоунският тип са недоучили личности, които влизат в една наука и почват да се чудят, защо са необходими толкова усилия, като може почти без хич. Например, археологията не може ли да се сведе до иманярство? Много по-лесно ще е - минаваш с един булдозер по могилите и при късмет - тракийско съкровище. А вместо да откриват останки от съдове, не може ли да открият направо скелет на вампир? Хората ще се зарадват, Родригес може да пристигне, Тарантино и др.
Всички те, обикновено имат научни титли от загадъчни Академии /за Холистична Онтология - АХО, за Свободно Космическо Знание - АСКЗ и други./.
4. Външнополитически анализ. Южнокорейците слагат високоговорители на границата със северните си братя и нещо им говорят, само да ги дразнят. Съответно, севернокорейците страшно им се нервират и тия дни стреляли с ракети по 3D-съраунда на гадните марионетки, и повредили един от говорителите. После, Ким Чен Уновците, мотивирани от този си успех, страшно се заканили на САЩ - че само да гъкнат и ще ги унищожат с ужасно, невиждано досега оръжие. Разбирам, че това е някакъв азиатски стил на изразяване /"нека разцъфтят триста хиляди цветя" и т.н./, но не може ли по-малко смешки да говорят и вършат тия хора. 
Между нас казано, ЮК е страната с най-много внедрени нови технологии годишно - средно 7 на месец.

* снимка на Дайън Арбъс - ежедневие в дом за специални деца

Няма коментари:

Публикуване на коментар