петък, 10 ноември 2017 г.

Фрагм. 11-17

1. Купих си камуфлажно яке от Декатлон, пишеше, че е "за лов на дребен дивеч". Как са го преценили? Сега, като отида в гората да снимам, с новото си яке, ще наизлезе дивечовият елит - едър и дребен, и дребният ще си каже: "баси, дошъл е с яке за лов на нас!" и ще побегне да се крие, а едрият ще си каже: "няма опасност, дошъл е с яке за дребен дивеч, а ние сме нагли едраци ". И безсрамно почват да се разхождат под носа ми биволи, носорози, хипопотами и едно непознато животно, а някои и ме нападат леко /на шега/, както съм с якето. Знам, по-безопасно щеше да е, ако си бях взел яке "за лов на едър дивеч", но то хем ще е по-скъпо, хем ще е с хром-ванадиева нишка - по-тежки са.
2. Един приятел ми беше казал как да се предпазвам от контакт с хипстъри и въпреки че не ми е чак такъв проблем, запомнил съм как. При среща с такъв човек, съветваше ме приятелят ми, трябва да си носиш пакетчета с лактоза, глутен, пемикан /месо на прах/, фъстъци и ГМО-целина, всичко това на прах и равномерно да ги разпръснеш пред себе си. Изчезвали мигновено (хипстърите).
3. В Доинтернетната епоха четях "Космос", "Наука и техника за младежта", "Млад конструктор", "Орбита", разни алманаси "Спектър", "Фар" и аналогични руски издания.
После се появи дайъл-ъп интернета и беше супер - поток от информация и картинки, съседите от дуплекса те гледат тъжно и т.н. Постепенно потокът се превърна в мътна река, ценното оставаше все по-малко, фийдовете вместо да те информират, взеха да те развличат, достоверността им тръгна към нулата, почнаха инквизиции с контекстна реклама, изобретиха бутона "like", с биг-дейтата ти спастриха личностов профил - как да не параноясаш.
4. И изведнъж се хващам, как пропускам през себе си гигабайти боклуци, само за да открия зрънце смислена информация, а времето изтича, пък и да нямам пет мозъка? Не, край - вече ще се щадя. Докато не са ми сложили чип в главата, ще съм тих, скромен, неук, неинформиран.

* фото: Tamas Dezso

1 коментар:

  1. Смислено съдържание в добър изказ. Но окаях себе си - първо потърсих бутон Like / човек не усеща лесно деградацията си в общия поток и това, че някои никога не го правят, не е особена утеха/. Хубаво е, че не губите мотивация да пишете. Продължавайте.

    ОтговорИзтриване