четвъртък, 3 януари 2019 г.

Американски градски легенди - 2

Продължение. Първа част е тук.
7. "Домашен любимец (или бебе) на фурна"
Синове подаряват майце си печка (осъвременено: майкроуейв). Жената изкъпва кучето (вариант: бебето) и "без да иска" го слага да се суши в печката. Когато я отваря след малко, то се е опекло.
8. "Детегледачка-хипи"
Двойка излиза на вечеря. Вкъщи остават тинейджър и бебе. Синът вика приятелката си хипарка-детегледачка, да купонясват и да му помага за бебето. По някое време, майката звъни да пита как е хавата, момичето казва, че всичко е наред и току що са сложили пуйката във фурната. Мадам не си спомня да е имало пуйка там и разтревожените родители се връщат. Заварват сина и детегледачката дрогирани, а бебето се пече във фурната.

От глава “Ужасни гадории. Темата за зловещите находки”
9. Паразити в прическата 
Момиче си прави чудна прическа и за да я пази, не си мие косата, а само я пръска с лакове и дезодоранти. Там се завъждат паразити. Шест месеца по-късно те проникват в мозъка и, тя умира.
10. Пържен плъх в Кентъки
Най-чест вариант: жена съди верига за фастфуд, защото са и сервирали пържен плъх, вместо пърженото пиле, което си е поръчала.
11. Алигатори в канализацията
Традиционният сюжет е: в канализацията на Ню Йорк живеят алигатори. Как е станало? Много просто, хората отдавна знаят как - преди години, туристи от Калифорния, донесли бейби-алигаторчета за домашни любимци и като им омръзнало да се забавляват с тях, ги хвърлили в тоалетната, където те се размножили и разпространили.

От глава “Откраднати трупове. Страхът от смъртта”
12. Котка в пакет
Отърваването от умрял любимец е емоционално значима тема и естествено, поражда множество сюжети. Най-честият: жена слага бездиханната си котка в кутия за обувки и тръгва да я погребва. По пътя влиза в магазин да пазарува и някой открадва кутията. Малко по-късно, охраната на магазина намира в задната стая мъртва жена, която държи в скута си кутия с котка.
13, "Бабата-беглец"
Друга важна тема: в семейството някой умира и малко преди погребението, трупът изчезва. Чест вариант: смърт по време на пътуване, следва серия от премеждия, често оцветени от черен хумор. Европейски вариант: не съвсем "road movie", с два подтипа: а) военен: някой умира в групата хора, бягащи от нацистите, или от соц. страна на Запад; б) смърт по време на ваканция в чужбина.

Ima oshte, има още.

Няма коментари:

Публикуване на коментар