сряда, 17 април 2019 г.

По-мощ!

1. Четох тука малко странична литература и какво да видя. Има си прекрасни прости (направо свещено-прости) рецепти за справяне с всемирното страдание. Да съберем пари за операция на дете, да съберем капачки за да купим кувьоз, etc.
Пипъл, грешен ход, казват социолозите. 
2. Може би не всички знаят, но никакви медицински и социални проблеми не се решават като наложиш банкнота на болното място. Страдащите имат нужда от помощ, не от кинти. Ако някой реши, че това е едно и също, значи е голям идеалист, може би даже последният класически платоник. Сами по себе си парите не лекуват, не защитават и не обучават. Това го правят хора, към които страдащият трябва да бъде насочен, доведен и информиран защо и как. Наричат се фондации и НПО-та. Те спасяват животи, парите са само инструмент.
3. Доколкото фондациите в публичното пространство изглеждат заети основно да събират средства, възниква усещането "пожертвай лев - спаси дете". Не. Левчето няма да спаси нито едно дете, както и милион левчета също. Ще го спасят лекари, педагози, адвокати, рехабилитатори, терапевти, чиято работа ще трябва да бъде заплатена.
4. Дали вече всички разбраха, че идеята да занесеш на сираците играчки и да изслушаш кратка литературно-музикална програма е порнография? И че по си струва да се заплати на лелките и медсестрата да водят редовно децата на разходка? И че по си струва да финансираш доброволци или сам да се запишеш доброволец?
5. В България сигурно и с капачки ще стане, не съм запознат.

* сн.: Jean-Pierre Laffont

1 коментар:

  1. Здравейте, д-р Хаджигеоргиев. Познаваме се. Аз съм д-р Мая Стоянова, някога работех в Лундбек. От 1,5 години очередих фондация “Множествена склероза - не си сам”, в подкрепа на пациентите с МС и автоимунни заболявания. Убедена съм, че със събиране на средства и с кампании за събиране на капачки, няма да помогнем особено, защото целия български народ, децата ни страдат, боледуват, и са обект на нечовешка манипулация.
    Преди 2 месеца нашата фондация изработи и внесе в институцията Обръщение и Петиция за здрава 2019 към властимащите и целия български народ, която застава зад конституционните права на всички българи, децата и семействата, за достъп до здравни услуги и грижа, предлага мерки срещу детската смъртност, демографския срив, неолибералната проджендър идеология, целяща да съсипе децата ни, срещу безумията в здравеопазването като цяло. И какво стана, нито получихме отговор от властимащите, само омбудсманската ни отговори и подкрепи, а от властимащите получихме неадекватен отговор от социалното министерство, от МЗ и МОН няма отговор, нито от Президентството и от Парламента. Най-силно съм обезпокоена и изненадана, че само 200 българи подкрепиха електронната петиция, която касае всеки един българин. Здравейте, скъпи братя и сестрици, болни и здрави, родители и младежи, здравеопазването ни е в адска криза, хора умират всеки ден поради безотговорността на властимащите и лошата организация на здравеопазването ни...България е с 2 пъти по-висока детска смъртност в сравнение със средната за Европейсския съюз, демографският срив надминава най-мрачните прогнози на НСИ, народът ни се топи като свещ...на всичко отгоре властимащите се готвят да приемат Стратегия за детето 2019-2030, с която основно се цели да се въведат джендър идеологиите, държавата да сложи ръка върху децата ни от новорождение, да ги институционализира задължително от 0 възраст в ясли, а след това в градина, предучилищна, училище, без да зачитат желанието на родитлите, за да започнат от 3 годишна възраст да манипулират мозъчетата на невинните ни рожбички с извратените си джендър идеологии и сексуално възпитание. Държавата иска да сложи ръка върху децата ни, като строго ще контролира всяка проява на „възпитание” от страна на родителите и ще може по всяко време да им ги отнема без право на защита.
    Нека да не допуснем това да се случи с нашите деца, с най-скъпото ни! Нека се събудим и потърсим конституционните си права на живот и здраве за нас и децата ни, за бъдеще, основано на исконните християнски ценности, за българско семейство и деца, отстояващи тези ценности. Това ни е съхранило като народ и нация през вековете, нека го направим и днес.
    Ако сте съгласни с нашите искания за цялостна реформа в здравеопазваннето и за бъдещето на децата ни, моля, подпишете и разпространете.
    Обръщението и Петицията за здраве са подготвени от фондация „Множествена склероза - не си сам” и бяха внесени на 04.02.2019 в институците.
    Ние, българите, трябва да знаем за геноцида срещу народа ни и конспирацията, която се готви срещу най-скъпото ни - децата ни и да се противопоставим!
    https://www.peticiq.com/223161

    ОтговорИзтриване