понеделник, 31 август 2020 г.

За Рая


1. Дали не може да се направи една личностова типология според това, колко пъти си изгонван от Рая? 
(Дефиниция на "Изгонване от рая" в небиблейски смисъл - всяка принуда да напуснеш място, в което чувстваш максимален комфорт)
Примерно, ще има един континуум между хора редовно изгонвани от Рая и на другия край - такива, които се задържат там по-дълго. Веднага изниква необходимост от следващото разграничение - колко си стоял там преди да те изгонят - едни много, други - само надзърнали и “айде моля, ако обичате, довиждане, приятен ден, ние ще ви позвъним” и т.н.
2. После ще трябва да се установи средна продължителност на престоя в Рая преди изгонването, а би било интересно да се изследва и среден престой извън рая между две изгонвания. Близко до акъла е и необходимостта от корелационен анализ - брой изгонвания при средна продължителност на престоя, както и доста интригуващият коефицент “Поредност на изгонванията” към “Продължителност на престоя”, например, най-дългият престой в Рая би могъл да е след шестото изгонване - т. нар. “Страстна секста" - SS, поразително съвпадаща с константата на Планк (h=6.626 068 96(33) х 10{-34} J.s )
3. После може да се окаже, че с увеличаване броя на изгонванията расте и продължителността на престоя (“адаптивен модел”) или обратното - колкото повече те гонят, толкова по-кратко прекарваш там следващият път (“асоциален модел”)
4. Очевидно ще се създаде наука “райология” и приложният и дискурс “раистика”. Ще се появят райолози, на които както на всички експерти ще се плаща да размахват с отмерен, но редундантен жест самобръсначката на Окам. Вместо да приемат простия факт, че са ни изгонили от Рая, те ще наплодяват същности, които ще обвиват в терминологични савани, високо ценени във всяка научна йерархия
5. Както във всички науки, ще има заложени и няколко сериозни методични грешки (MG), които ще нароят множество школи. “Защо например” - гневно ще питат някои учени - “дефинитивно се допуска, че всеки се стреми да попадне в рая?”. Естествено, ще има “рай-дисиденти” - т.е. хора, които поради специфични личностови особености, избягват да попадат в рая и които, като всяко малцинство, ще трябва да бъдат уважени, доколкото “Eden-dissidents lives matter” и др.
6. “Абирвалг!”, както се казваше в една книга

Няма коментари:

Публикуване на коментар