неделя, 22 януари 2012 г.

Януари - фрагменти 2


1. Кенефите в Централната автогара имат толкова сложна система за да те пуснат да пикаеш, че много малко от хората, запътили се натам довеждат намеренията си докрай. Повечето от тях се отказват след втория опит. Докато стоях отпред и гледах, разбрах как става. Изглежда им заприличах на експерт, защото по едно време срамежливите въпросителни погледи към мен зачестиха. Започнах да им давам указания.
После си тръгнах и не знам как са влизали по-нататък. И всичко това, за да ти вземат 50 стотинки.
2. Скоро пуснах телевизора и го настроих на "Под прикритие". За пръв път в живота си попадам на този филм, но знам много за него . Пипнат е явно, но не е моята тема. Но актьорите - баси дикцията, баси чудото. Сигурно звукът е записан лошо, защото се затруднявах да ги разбирам. Видях няколко силно алкохолни облика, за които ми стана жално. Руските актьори имат лаф: "Пьет не по таланту", за колеги, които според тях не са толкова талантливи, за да си позволят да пият толкова много. Нашите явно са доста талантливи.
3. В "Капитализъм и шизофрения /Анти-Едип/" на Дельоз и Гатари - два тома пълни с интересни идеи, чета:
"Не искайте от политиката да възстанови "правата" на индивида, които са били дефинирани от философията. Индивидът е продукт на властта. Всичко, което е необходимо, е да се "деиндивидуализираме", чрез умножаване и изместване. Групата не трябва да бъде органична връзка, обединяваща йерархично подредени индивиди, а постоянен генератор на "деиндивидуализация". Хитро, а?
4. Научих за злополука в дестилерията Glenfiddich, Шотландия. 46 годишният майстор-блендер Брайън Етълс на 7-ми вечерта е паднал в 50 000 литров дървен танк за ферментация на уиски и се е удавил. Има съмнения за самоубийство, засега непотвърдени. Почивай в мир, Брайън.
5. "Glenfiddich" се произнася правилно "Гленфидих".

на снимката: казан за уиски на Витоша.

1 коментар:

  1. Много ми се пишеше именно за това как говорят в Под Прикритие, сиреч - фъфлят, ама нямаше кой да ме разбере в моя блог, щот нали читателите ми повечето не разбират Български. Голямо мънкане, мрънкане под нос, мърморене, заекване, и смутолевяне пада в тоя филм. А когато говорят ясно, много смешни неща казват. Пипнат, ама недопипан май :)) Джон му вика "Под Покритие", макар и да говори добре Бълггарски, мисля, че е нарочно.

    Тоалетните на Автогарата са сложни, но за сметка на това са страшно миризливи. Обаче ако вярваш на филма "Под Покритие" ще живееш с убеждението, че София е цяла само в катедрали като Невски, молове, и спретнати улички.

    ОтговорИзтриване