събота, 10 ноември 2012 г.

Те идват!


1. Преди години срещнах съученик - той станал психолог, аз психиатър, говорихме си кой с какво се занимава, етц. По едно време, той тайнствено ми съобщи, че работи главно по схемата "Десет стъпки за излизане от депресията на ДеБоно". Като чух това, веднага силно пребледнях. 
2. Баси ужаса! Знам ги тези стъпки, схеми, подходи /Шест пътя към щастието, Как да пипнем рак за три дена, Седем подхода към успеха, Първи стъпки в бизнес-кундалини/. Купища квазипсихологически четива, чийто автори си изкарват хляба с тренинги и проповеди. Галено ги наричат психологически комивояжери, най-богатите в гилдията са, позиция на Исус, любознателни девойки, ех! Завистливо копеле съм, все пак.
3. Добре де, хората /повечето/ си имат нужда от гуру. Нищо лошо. Аз отвреме-навреме ги проверявам /гурутата/, за да видя няма ли някой по-различен. Няма, схемата се повтаря.
Сега гледам - имаме си толтек - дон Мигел Руис. Предлага Четири споразумения с нещо си, формула на щастието, обхванал е света, абе не е зле. О, казвам си, пак ще ни влачат към Икстлан, вместо да ме оставят в родното Борово, където и гаргите кълват от дланта ми.
4. Но има и нещо друго. Тъкмо си открия собствен /т.е. без помощта на толтек, екмек, фенек и др./ път към щастието и все ще дойде някой дон Мигел да ми го развали. Стига, не искам.
5. За другите не отговарям. Представям си например, две девойки с лекостепенна социална олигофрения /могат да формулират въпроси, но не могат да разбират отговорите/ отиват и питат: Дон Бонбон, какво е щастие? А донът, цитирам от негово интервю: "Формулата за щастие, е да бъдеш осъзнат и да приемеш, че си това, което си и нямаш нужда да търсиш нищо". Резоньорството започва. А ето го, вече развихрено: Дон Бонбон, а какво е болка? Донът /цитирам/: "Болката за тялото е като страха за съзнанието. Болката ни казва, че има нещо нередно с физическото тяло. Ако имаш болка, имаш нужда да я спреш, да се излекуваш, за да се чувстваш отново добре".
6. Ами тези глупотевини ги има във ФБ, написани с умопомрачителни шрифтове, цветенца и винетки, вижте си стените, за какво ви е толтек?

* На сн.: Изпълзяхте ли? - Изпълзяхме.

1 коментар:

  1. Оф, и аз много ги мразА тези. Или ще е теория на конспирацията, или ще е някаква организирана и не толкова организирана религия, или ще е някой "мотивационен говорител", който с помощта на разни измислени метафорки ще ми помогне да постигна успех чрез тези 10 лесни стъпки.

    И аз търся щастието по мой си начин, и аз си градя ценностната система на принципа на личния опит и интуиция. Ама от тия няма спасение.

    ОтговорИзтриване