събота, 17 ноември 2012 г.

Гола къде ме е Праксител видял?


1. В 340 г. преди Хр., жителите на остров Кос, поръчали на фамозния Праксител да им направи статуя на Афродита за да си я сложат в храма и да и се радват и прочие. Праксител, тъкмо дружал с 16 годишната Фрина /в Елада не било подсъдно да си приятел с млади девойки/ и използвайки я за модел, направил две копия на Афродита - гола и наметната.
2. Очевидно гола богиня им идвала вповече, та косовци откупили облечения вариант. Обаче, едни други веселяци - от град Книдос веднага дошли и си купили голата Афродита. След което, не можели да се спасят от туристическите потоци от цял свят. Градът станал толкова популярен, че съседът - цар Никомед Първи, предложил да им плати дълговете, ако му дадат статуята. Отказали.
3. Като се има предвид обичаят на гърците да си оцветяват статуите, Афродита явно е била като след Фотошоп, така че, аз ги разбирам Книдосци.
4. Имало даже виц, в който Афродита се питала: "Този Праксител къде пък ме е видял гола?", а Платон пише епиграма по случая: 
„Литна към Книд, Китерея от Пафос през морски простори
искаше там да съзре своята статуя тя.
След като всичко огледа внимателно, скрита от поглед
смая се: "Гола къде ме е Праксител видял?"
Непозволеното не е поглеждал Праксител. Длетото
сбъдна Пафийката тъй както я Арес жела.“
/Anth. Plan. 160/
5. Статуите не са останали. Всички, достигнали до нас са копия по рисунки от монети и т.н. Моля да не се смесва с Венера Милоска, която е правена два века по-късно и е в Лувъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар