събота, 16 ноември 2013 г.

Ноември, фрагменти

1. Тихо Брахе, /1546 - 1601/ е велик датски астроном, направил много точни наблюдения и измервания на небесните тела, с които, неговият ученик Кеплер малко по-късно извел законите за движението на планетите. Като всеки уважаващ себе си учен от онова време, Брахе отричал въртенето на земята, за което представил доста по-съвършени доказателства от колегите си. Комбинирайки Птоломей и Коперник, Тихомир предложил и своя космогония, за която смятал, че освен всичко друго е и по-красива - всички планети се въртят около слънцето, а то, задно с тях плюс звездите и кометите, се въртят около земята. Тихо е кристален.
2. В Исландия няма армия. Но тъй като постоянно се появяват мъже, жадуващи да размахат стоманен фалос, вместо нежна пишчица, правителството им предлага да послужат в норвежката армия. Това е недостижимо pour moi. Представям си - явявам се в Министерството на отбраната с налуден блясък в очите и молба да стана войник. "Ех, какъв войник тука, какви пет лева?, казват те тъжно - "съветваме ви да се насочите към най-близкото натовско поделение - за София, това се пада в Турция."
3. Нещо ме заболя глава и дръннах един Паракофдал. Интересното при него е, че съдържа и кодеин /морфин със заместена метилова група/, но интелектуалците от "народен контрол" или както се казва там институцията им, все още не се усещат да го сложат в списък Б. Обаче, по наркоманските форуми момчетата отдавна му се радват, само че в едни по-особени дози - от 25 таблетки нагоре. Представям си тънкия писък, който надава черният им дроб, но те си знаят.
4. Две девойки бутат детски колички с по една кукла в тях. Съвсем мънички са, още не говорят. Едната е с по-скъпа количка, оформена малко като дилижанс, бих казал. Отива до другата с по-нормалната количка и я дръпва. Назрява конфликт. Една от майките с морна досада:
- Е айде играйте си, дееее.

*на сн.: Тихо Брахе

Няма коментари:

Публикуване на коментар