четвъртък, 16 януари 2014 г.

Две странни истории

1. Нямам никакво намерение като минавам с колата по стената на язовир Голям Беглик, тя да се срути и да падна във водата, защото е изтекла изчислената за 100 000 минавания издържливост и точно аз съм стохиляди и първият клетник. Наложи ми се да работя скоро там. Помагах да строят почивен дом на някакъв профсъюз в резервата и понеже е забранено, работехме само нощем. Та минавах по стената натоварен с Итонг нощем и то често, и като гледах тъмната бездна, се плашех за себе си. Един път попитах пазача на стената бай Бр. следи ли и някой състоянието. "Следим го", каза бай Бр. - "правим цикли с екстрасенс". Преди е било с дефектометрия от БАН, сега няма такива специалисти и използват екстрасенси. Ама и тоя бай Бр., да го е*а в професионалиста! Правели "цикли с екстрасенс". Те и магия сигурно и правят на стената, да стои, да не пада. Идиоти.
2. Анатолий Калашников, конструкторът на безсмъртния АК-47 бил обикновен учител по руски език и литература и нищо не бил конструирал в живота си, докато не се запознал с легендарния Хуго Шмайзер. Това станало в рамките на репарационния проект "Крадени немски заводи и технологии" от 1946 година. Хуго пристигнал в Саратов /родният град на русиста/ заедно с още 140 пленени работници /всички, които са оживели след бомбардировките/ от заводите Шмайзер-верлаг GmbH и с 500 големи сандъка - самият завод. Нямало къде и настанили хер Шмайзер на квартира при Калашников и вечер те се събирали в кухничката да си говорят. Счита се, че при тези разговори, у Калашников се събудил конструкторски талант и една сутрин, докато хер Шмайзер още спял, таваришч Калашников бил готов с чертежите на новоизобретения си автомат в местния отдел на ГПУ. Разказват, че изпитанията вървели зле, защото обиденият по неизвестни причини Шмайзер саботирал проекта. После Шмайзер някъде заминал или изчезнал, не е ясно - тогава не е било възпитано да се интересуваш прекалено за тия неща. 
Невероятното е, че само три месеца по-късно, през август, към проекта "АК-47" се присъединява друг легендарен немски оръжеен конструктор - Хайнц Аутомат /"картечен пистолет-автомат-HA-42"/. И тогава вече, двамата гении - литераторът Калашников и Машиненинженерен дас Аутомат осъществяват парадигматичния тласък довел до появата на безсмъртния АК.

*на сн.: календар за януари 2014 с котенца (от http://liartownusa.tumblr.com/post/71616260656/social-justice-kittens-2014-calendar-sample )

Няма коментари:

Публикуване на коментар