събота, 21 февруари 2015 г.

Джипове-библиотеки-оживяване-педагози

1. Говорим си с местен юрист в уютна кръчма в градче от Софийския архипелаг.
- Като решиха да строят голф-игрище, земята наоколо рязко поскъпна, разказва понтификът. Почнаха дела за делби и възстановяване на собственост. После продадоха земите и взеха много пари. И какво беше първото, което направиха?
- Създадоха благотворителни фондове, построиха най-голямата библиотека на Балканския полуостров?- вметвам просташки.
- Не съвсем. Всички си купиха по един джип - промълви магистратът и замислено отпи от бирата си. - А  второто нещо което направиха, сещате ли се кое е?
Парна ме злокобна мисъл, но си казах: "не, не е възможно" и отблъснах сюжета.
- Купиха си втори джип, още по-голям! - обнародвах съмнителен инсайт.
- Не. Започнаха страшно много дела за разводи, това стана. Смениха си жените, мдаа.
Е, не съм се излъгал. Ами то същото бе, пипъл.
2. От "Deep Survival" на Лорънс Гонзалес (чудесна книга за екстремалните ситуации и как да оживееш в тях, 2004):
Има едно приемливо ниво на потенциално опасно поведение, наречено "хомеостаза на риска". Хората са готови да се подложат на определена степен на риск, но всеки си има свой праг, като готовността да рискуваш е константна за всеки.
Ако човек приеме, че опасността е ниска, той става по-смел, ако реши, че е по-опасно, се старае да рискува по-малко, т.е. става по-предпазлив.
След появата на антиблокиращите системи в колите, всички очаквали броят на катастрофите да намалее. Но те се увеличили. Шофьорите, решавайки, че сега колата е много по-безопасна, започнали да карат доста по-агресивно. Последвало кратко парадоксално увеличаване на авариите и след известно време - спад, до нивата отпреди въвеждането на ABS-ите.
Гонзалес: Ако си имал много опит в опасни ситуации и не ти се е случвало нищо лошо, мозъкът приема, че всичко това е резултат на уменията и находчивостта ти. Именно такива нагласи убиват опитните алпинисти, скиори, спелеолози и всякакви любители на екстремални стилове на живот.
3. Четох някъде, че в Елада, ако с някой роб се случела злополука и той си повредел главата или крак, казвали: "О, вижте, роди се нов педагог". Логиката предполагам, е проста: не си годен ти веч за домакинска работа, затова наглеждай децата и води ги, моля те, в гимназиона (или в педи-гри-пала, ако са по-малки).

* на сн.: Бивша турска баня, сега - картинна галерия

Няма коментари:

Публикуване на коментар