събота, 28 февруари 2015 г.

Шведското метро-Пипилота-Елин Пелин-неврозата

 1. Бях замалко в Швеция преди време, ама съвсем замалко. Разгледах наоколо, чух разни истории. Скоро разбрах обаче, че не всичко е толкова хубаво - от съображения за политкоректност, имало опасност да преименуват някои персонажи в Пипи и да премахнат други. Помислих си дали да не се възмутя, но после се сетих как изглежда метрото в Стокхолм и си казах - нека преименуват, нека махат. Тия имат право.
После се попитах, дали и тук да не преименуваме някой герой, пак от съображения за коректност. Примерно, се окаже, че "Андрешко", на старославянски означава "неприятен ром, неплащащ ток, биещ лекари" и поради това ще бъде преименуван на "Ендрю Лойд Уебър". Донякъде в чест на композитора и донякъде защото според версията на вестник Шок, бабата на първата му жена е била родом от село Плана. Имаме ли право на това ние? А защо не? - Метрото ни също не е лошо, паметник интересен имаме пред НДК, други неща. Мисля, че можем да си го позволим.
2. Като някакъв злокачествен гуру, сто пъти ги помолих: "Хора, харесайте си живота и то веднага. Този е вашият и друг не ви се очертава."
Но те: "Ааа не, има друг, по-добър; ей там в един филм го видяхме - стоеше и ни чакаше. Него заслужаваме, него ще вземем."
Е добре, зимай го, стремежко мой, но да няма после: "ауу, откриха ми невроза!"
Откриха ти грънци. Сам си я засади, сам си я поля, сам си я натори. Градинарчо малък, Мисли когато искаш, Алчо! /пояснение: Алчо - от алчен/

* Снимки на метрото в Стокхолм /от интернет/


Няма коментари:

Публикуване на коментар