вторник, 24 февруари 2015 г.

Вивиан Майер - фотографката

1. Гледах един доста хубав документален за Вивиан Майер /1926-2009/ - "Finding Vivian Maier", 2013.
Да видим сега. През зимата на 2007, на някакъв пич в Чикаго му потрябвали малко стари снимки, да си илюстрира текст за родната махала, който пишел. Не щеш ли, точно отсреща вървял търг за употребявани неща. Там Джон /казвал се Джон Малуф/, купил няколко кутии с негативи на някоя си Вивиан Майер, която спряла да плаща таксата за багажен сейф и вещите и се разпродавали.
2. Вкъщи прегледал част от негативите, видял, че не са му по темата, но били толкова интересни, че изтичал отново и купил останалите. Всъщност, купил десет хиляди негатива, малка част от които проявени, останалите само заснети и грижливо навити в кутийки. Платил всичко 380 долара.
3. Малуф качил снимки в блога си и хората изпаднали във възторг - това било стрийт на нивото на Картие-Бресон, ако не и отгоре. В Гугъл нямало нищо за тази жена и Малуф захвърлил важните си дела, наметнал шлифер и подобно млад, интелектуален Марлоу се впуснал по следите и. В крайна сметка се разбира, че Вивиан цял живот е била гувернантка в Чикаго и Ню Йорк, по произход е французо-австрийка, но е родена в Ябълката. Навсякъде е ходела с камерата си /доста скъп Ролейфлекс/ и в периода 1950 - 70 е правела по 200 снимки месечно, което си е професионално поведение, но само малка част е проявила и още по-малка е печатала на хартия.
4. Била е малко или много странна, затворена, избягвала е роднини, мъже и каквото и да било афиширане. Всичко това е показано във филма, даже ми се правят и на психолози - прокарват някаква патографична линия, няма да преразказвам.
5. Питат се хората: тя явно е криела увлеченията си, а дали би искала сега да я експонират по целия свят, наричайки я "най-големият американски фотограф на 20-ти век" и т.н.? Е, не би, разбира се, що за въпрос, но кой кого може да спре в днешно време.
6. Не, не, това изобщо не ми е проблем. Вивиан по-скоро ми се изплъзва от смисъла ето защо: складирала си е 360 000 непроявени снимки. Защо не ги проявява тази жена, не е ли искала да ги види? Не е ли тя любопитна поне малко? 
Нещо се опитва да ни каже и дано не е това, което си мисля.

Ето десет от стоте ми любими:
1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.

10. И малко в цвят е работила:

Самата Вивиан - автопортрет

Няма коментари:

Публикуване на коментар