сряда, 1 юли 2015 г.

Астрономия - деца-индиго - божествени цигулки

1. Потърсих в Гугъл кога и къде в небето ще мога да наблюдавам и евент. снимам, съединението Венера - Юпитер. Само трите първи резултата бяха астрономически, всичко останало беше астрология - Витлеемска звезда, транзит на Юпитер, транзитиращи и натални планети, тригони, секстили, любовните блянове се сбъдват и т.н. Нямам нищо против астрологията /в психологическия и сегмент/, но си казвам: баси, толкова ли са зле нещата.
2. Една интересна статия /англ./ ТУК за градските легенди в образованието - за особената компютърна надареност на новото поколение. Никакви доказателства за преобладаването на "мултитаскинг", "дигитално надарени /"digital natives"/ и т.н. дечица, стигнали до гениалността чрез постоянното вперване в смартфона си и постване на селфита във ФБ. Т.е., има и такива и онакива и всякакви, както винаги е имало. Има и неутешителни неща - това, че светкавично пишат по екранчетата и други учудващи компютърни умения е супер, но според изследователите, повечето не могат ефективно да използват извлечената информация и най-важното - не знаят защо им е. Но не мога да отрека, че са гении да ти поръчат фанелка по интернет.
3. Вадим Репин /световноизвестен цигулар/ за инструмента си:
"Гуарнери винаги ми е бил слабост и вече много години свиря с цигулки на този майстор. Трудно е да се обясни разликата между цигулките на Страдивариус и на Гуарнери с думи, но главното мисля, е в подхода към звукоизвличането. Цигулките на Страдивариус са неземно красиви, имат божествен звук, витаят в облаците. Затова ми се струва, че неговите инструменти с красотата и благородството си в някаква степен ти диктуват условията на изпълнението. При Гуарнери пък, освен тези качества има и голям радиус от нюанси в посока на "некрасивото", т.е. ако трябва да се "излае" или да се предадат някакви по-приземени човешки чувства, цигулките му са незаменими.

* фото: Стенли Грийн

Няма коментари:

Публикуване на коментар