сряда, 22 юли 2015 г.

Подходи към деконструкция на паметник

1. В средата на май тази година, един руски селянин се напил и какво го прихванало, взел голям чук и обезглавил паметника на Ленин в центъра на селото. Като изтрезнял, аграрният демон не могъл да обясни причините за тази странна постъпка, а и не си спомнял съвсем ясно за какво става дума. Завели наказателно дело за вандализъм и го осъдили на една година затвор. /снимката вляво/
2. Докато местната власт решавала откъде да вземе пари за възстановяване на паметника, на 19-ти юли друг абориген решил да си направи селфи на фона на обезглавения паметник, но докато се снимал, напред-назад, какво станало, отчупил му торса. Фотолюбителят бил хоспитализиран с травма. Сега на постамента са само краката на великия вожд. /снимката вляво долу/
3. Можем да си поиграем на психоанализа. Ето ги двата подхода към неясния обект на желанието. В първия случай, имаме мощен импулс от несъзнаваното, улеснен от интоксикацията /алкохол/ - следва мигновено удовлетворяване с помощта на огромен чук /фалос!/. За да се намали вината в резултат на това, случката се амнезира.
При втория имаме полуосъзнато желание - от една страна правиш така, че статуята да се дочупи, от друга страна, свръхазови влияния те правят толкова несръчен, че се нараняваш, което ще те оневини и ще ти създаде алиби - и пред себе си, и пред другите.
4. Това ми напомня примера на Вацлавик - за руснака и американеца, които искат да се чупят от работа. За целта, американецът казва, че го е заболяла глава и го пускат вкъщи, където той страда, че е излъгал шефа си. Руснакът пък, прави така, че наистина да го заболи глава и след това вкъщи си му е спокойно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар