сряда, 15 юли 2015 г.

Мисли за холокоста

1. В "Проблемът Спиноза", Ялом описва паралелно животите на Бенедикт Спиноза и на главния теоретик на холокоста - Алфред Розенберг. Спиноза - ясно какво е написал, а Розенберг сътворява "Митът на 20-ти век", където обосновава, че без холокост, Германия, а и светът, няма как да мине.
2. Попаднах на Виктор Клемперер - еврейски учен - лингвист /1881-1960/, оцелял случайно в еврейското гето в Дрезден. Пише дневник, излязъл чак 1968 във вид на крайно интересната /според мен/ книга "Езикът на третия райх", известна още като "LTI". Там срещаме следната случка /прев. от руски/:
"Никога в живота ми, от една книга не ме е боляла глава така, както от "Митът на 20-ти век" на Розенберг. И не защото книгата се отличава с особено дълбокомислие, трудно разбираема е, или ме е потресла по някакъв друг начин - не. А просто защото Клеменс ме удряше по главата с нея почти цяла минута. /Клеменс и Везер- палачи в дрезденското гето, особено садистични/. "Как си посмял, еврейска свиньо, да четеш такава книга!" - крещеше Клеменс. За него това беше като поругаване на светиня. "Как си имал въобще нахалството да държиш в себе си библиотечна книга!" От концлагер тогава ме спаси единствено фактът, че книгата бе записана на името на съпругата ми - арийка."
3. В хитлеристка Германия унищожаването на големи групи хора се базирало основно на два принципа - медицински и расов. Когато, след евреите, психичноболните и хомосексуалните, дошъл ред на циганите, се появил малък проблем. Официалната пропаганда определяла немците като чисти арийци, дошли от север и завладели Индия. Циганите пък, също идват оттам, по-близки са до съвременните индийци от расова гледна точка и говорят език от индоарийската група. Следователно - циганите са може би не прекалено, но доста по-арийци от немците. Тогава учените внезапно открили, че циганите, живещи в Европа са плод от смесването на арийското племе с най-низшите раси по света /Ханс Гюнтер/. Към концлагерите светнало зелено.
4. Един от последните евгенически закони на Хитлер е от 1945 г. - да бъдат унищожени всички немци с белодробни заболявания.
Лудостта разбира се, дебне отвсякъде.

* сн.: Vee Speers

Няма коментари:

Публикуване на коментар