петък, 4 септември 2015 г.

Гняв ме е за древните

1. Малко ми е неудобно, но не знаех нищо за Палмира и храмовете и, докато религиозните откачалки не започнаха методично да ги взривяват. Тогава отново съжалих, че англичаните или французите не са могли навреме /а и физически/ да ги свият и да ги сложат на сигурно в Бритиш мюзиъм или Лувъра, или където там ги слагат. Така щяха да могат да ги видят всички желаещи, без да е необходимо да минават нелегално сирийската граница за да се запишат в ISIS. Същото стана и с двете големи Буденброкови, които талибани взривиха през 2001 /Бамианските Буди/. Не знаех за тях и след като гадните англ. колонизатори не са успели да ги краднат и пренесат навреме, сега ще си ги гледаме само на пощенска марка, евентуално напоена с LSD.
2. А с Венера Милоска ни е провървяло. През 1820 френски кораб акостирал на остров Милос /Цикладите/, тогава турско владение. Простият, но любознателен моряк Оливие Вутие слязъл, да потърси нещо антично за свиване. Тогава все още е имало какво. Както си ходкал безгрижно, бил надушен от местния селянин с археологически нагласи Йоргос Кентротас, който му намекнал, че ще му помогне, ако дойде с него в обора. Там, заровена в говното, храбрият моряк видял статуята на Афродита/Венера. Била с ръце и даже с ябълка в едната от тях /нали Парис и я дал, а после баси и проблемите/. 
3. Оливие тъкмо да си я купи за вкъщи, но Йоргос му поискал такава сума, че французинът се обидил и не му говорел. Оплакал се обаче, на командира си - офицер Дюмон-Дюрвил, който решил да я откупи за Лувъра. Помолил агрария да им я пази, докато изтичат за парите в Константинопол.
4. Като се върнали, какво да видят - кир Кентротас направил ритейл и богат турски чиновник, бавно се отдалечавал по кея със съмнителен сандък на гръб. Французите скочили и веднага влезли в неравен бой с турците. В процеса на арт-скандала, статуята няколко пъти минавала от мусюлмански в католически ръце и обратно. Накрая назаряните все пак победили и успели бързо да отплават от острова. По време на тази неприятност, ръцете на статуята се отчупили и повече не се намерили.
5. Сега е в Лувъра, в специална галерия на първия етаж. Късмет.

* на сн.: остров Милос. Мястото, където е открита Венера Милоска

Няма коментари:

Публикуване на коментар