неделя, 6 март 2016 г.

Сталин и лоботомията

Около и след смъртта на Сталин /5.03.1953/, на чекистите им се отворила нова вълнуваща ниша за дейност - да проследяват враждебни изказвания и просташки шеги по темата. Ето някои от донесенията /извадих най-готините/.

4. март
В отговор на съобщението за тежкото здравословно състояние на др. Сталин и опасността от инсулт, колхозникът Г.М. Гладких заявил: "Да му бяха отрязали ухото, та да му падне кръвното". След това добавил: "На козлите им режат ушите и те остават живи".

5 март
Бурханов Г., татарин от Ташкентска област в дома на познати, докато те говорели за болестта на Сталин, пиел водка. В отговор на забележката им, казал: "Нека пукне, аз ще заема мястото му" и изругал нецензурно.

Сичов Н.Д., комсомолец, машинист в Куйбишевското строително управление, като чул за болестта на Сталин, казал: "Тъй като анализът на урината на др. Сталин не е бил нормален, възможно е др. Сталин да е имал венерическо заболяване, може би е пипнал нещо, много подобно на трипер".

6 март
Монов А.Н., цехов майстор от Горна Волга, бивш член на партията, не пуснал работниците на траурен митинг /"трябва да се работи, такива митинги ще има още много!"/ и казал на една от сътрудничките си: "Стига си се лигавила". В момента на погребението на вожда, решил да обнародва заповедта на директора за графика на смените.

Левин З.Е., член на партията, помощник началник на жп станция към Московската железопътна мрежа, по време на разговор за това, какви тълпи хора отиват в Колонната зала, да се простят с др. Сталин, казал: "Нищо странно -  и куче като премажат народа се стича да гледа, а тука, все пак вожда погребват". В същия ден, преразказвал слухове, че "синът на др. Сталин не е от него и пие много лошо, а жена му се оплаквала на др. Сталин, който го вкарвал в ареста".

Устин Б. С., затворник, в дните когато Сталин боледувал, казал, че ако той не умре, ще се хвърли от прозореца. По-късно, когато работниците окачвали портрета на др. Сталин на зданието на етапния затвор, към тях се приближил Устин и казал: "Сега пък тая п...а /нецензурна дума/ защо окачвате?"

Филюнин Н. Д., шлосер в машинно-тракторна станция в Пензенска област, когато след съобщението за смъртта на Сталин колегите му обсъждали от какво дърво ще е направен ковчегът му, казал: "от гнили чамови дъски ще е, за хубав ковчег И.В. Сталин не е заработил". После добавил: "ще се срещнат на оня свят с Ленин, Маркс и Енгелс, ще отидат в буфета и ще се натряскат по случай срещата". През останалото време на деня, Филюнин пял нецензурни частушки.

7 март
Попов Н.В., лице без определени занимания и местоживеене, на жп станция Манзовка, Приморски край пял песни. Според свидетели, на думите: "Дядо, спри да пееш, сега цялата страна е в траур, умря др. Сталин", отговорил: "На другаря Сталин аз съм му казвал, че ще живее точно толкова години, колкото е жив и така и стана". След това, той нецензурно изругал Комунистическата партия и Ленинския комсомол.

11 март
Скадайте О. М., библиотекарка от Вилнюска област, у познати разказала виц за Сталин: "Преди смъртта си, вождът на съветския народ и КПСС, казал да погребат сърцето му в Грузия, мозъка в Москва, а една друга част от тялото му да разрежат на 16 части и да дадат на всяка република, за спомен и за да не казват, че умрял и нищо не оставил на народа".

12 април
Шамаев А.А., рибар от Сахалин, в нетрезво състояние се приближил до портрета на Сталин, заплашил го с юмрук и казал: "Ще ми дадеш ли пари за пиене днес или не?", след което изругал нецензурно и добавил: "Ето днеска пих лак, тази отрова трябва да я пием не ние, а ръководителите на правителството".


На сн.: Лисабон, болницата, в която е работил д-р Егаш Мониш - откривателят на лоботомията /болницата е заснета в движение от влака/


Няма коментари:

Публикуване на коментар