сряда, 23 март 2016 г.

Приятно четиво за сряда

1. В "Зулендър"-2 на Бен Стилър задъханият Джъстин Бийбър бяга из нощен Рим, преследван от килър. Целият надупчен от куршумите, Бийбър си прави прощално селфи. Това е шестата попзвезда убита от неизвестен извършител. По израза на лицето от селфито, детективът от отдел "Висша мода" на Интерпол - Пенелопе Крус /в миналото модел на бикини, но скъсана на кастинг за "Вог" поради твърде едър бюст/, разбира, че убитият е искал да каже нещо важно. Не е ли прекрасно начало?
2. Задача за вампири, подходяща за 7 клас. Нека си представим, че на земята живее един вампир. Докато има достъп до човешка кръв, той е безсмъртен. Но един път месечно той трябва да ухапва нова жертва, превръщайки я също във вампир. Вампирът знаем, се придвижва свободно навсякъде. За какъв срок един вампир ще превърне цялото население на земята (7 335 000 000) във вампири и вамп-популацията ще умре от глад (вампирите не могат да се хранят с нищо друго освен с човешка кръв)? Отговор на лични.
3. The Big African Five - Голямата африканска петорка. Терминът включва пет животни, които са най-трудни за ловуване в Африка - слон, носорог, бивол, лъв и леопард. Ловец успял да ги застреля и петте, получавал награда "Голям шлем". За обикновения, вменяем човек това означава, че сред нас има особени идиоти, чийто способности да изживеят нормален оргазъм са блокирани и мутират в странни и опасни за природата форми. Тези убийства не са евтини - за бивол и леопард се плаща ок. $10 000. Лъвът струва ок. $15 000, слонът - от $20 000 нагоре, а за носорог се изръсваш $100 000. Всичко - $155 000.
4. Защо в Гърция лятото е дълго-предълго, а зимата е кратка-прекратка? Има си съвсем логично обяснение. Богинята на земята Деметра имала дъщеря Кора, която подземния бог Аид похитил и се оженили. Скръбната Деметра заминала за Елевзиния, на един ден път от Атина и там се усамотила в храма. Тогава земята спряла да ражда. Виждайки резултата, боговете се смилили над Деметра и разрешили на Кора да прекарва една трета от годината с майка си, втората трета с мъжа си под земята и останалото - по свой избор. Кора избрала с мама и оттогава в Гърция лятото е дълго, а зимата е кратка.
5. Някакъв човек бил абсолютно образцов - не пиел, не пушел, жени - не, хазарт - не. Имал единствен, бих казал пренебрежим недостатък на фона на тоталната си благост - много лъжел.

*на сн.: "Сатенената кукла" на Елингтън в интерпретацията на Джо Пас

Няма коментари:

Публикуване на коментар