събота, 23 март 2019 г.

Джентрификация на трамваите

1. Телевизорчето в трамвая, което показва разни дебилни неща - не може ли фирма “Масов трамваен транспорт” - София да купи няколко стари екшъна с изтекли права и да ги пуска на пътниците, нещо със Сегал, Шварценегер и др. Вечер пък, след 22.00 нека текат по-интелектуални филми - Тоширо Мифуне, Фриц Ланг и др. На някои линии с по-възрастна и вяла аудитория може да се опита и стимулация с меко порно, но след 23.30 ч.
2. Плюсовете са много, например - пътуващите ще гледат по-благо като слязат и то - не само в петък, но и в понеделник. Вперени в завладяващата фабула, те ще пропускат спирките си, а някои даже няма да слизат, докато не изгледат целия филм, което на първо време ще претовари ресурса на вагоните, но после, от билетите и глобите, общинската хазна ще получи приятен бонус. Ватманите ще сменят статута си на "ватман-кинооператори" и ще получат надбавка "кинефикация" към заплатата в размер на 170 лв.
3. Естествено, ще бъдат въведени лимити за престой в трамвая и интригуващи нови глоби - за престой във вагона над 2 часа и за двукратно (трикратно) изгледан филм в рамките на пет работни дни.
4. Има възможност, с парите от тези глоби (“глоба за свръхлимитно гледане на трамвайно кино”, съкратено - ГСЛГТК), фирма “Масов трамваен транспорт” - София да започне собствено кинопродуциране, привличайки известни режисьори и актьори - първо местни (непрофесионални квартални алкохолици), а след това, съответно - градски, републикански и световни (холивудски) знаменитости. Предполагам, че това ще са мелодрами (излъчват се през работни дни) и ситкоми (излъчват се в почивни дни) с преобладаващ трамваен сюжет. По време на нацпразове, очевидно ще се залага на патриотично-консолидиращи архетипи и ще са подходящи кратки нетрамвайни сюжети, подчертаващи красотата на Родината (естетично бетонирани местности, оригинално хотелиерство в резервати, циментизация на Родината и др.)
5. Джентрификацията на трамваите, разглеждана като добра практика на фирма “Масов трамваен транспорт” - София, с времето ще повлияе позитивно социалния състав на кварталите, през които минава подобен трамвай, което пък, за сетен път ще демонстрира пред света способностите ни за стратегическо мислене.

* сн.: Miguel Rio Branco

Няма коментари:

Публикуване на коментар