неделя, 21 юни 2020 г.

Садим лен


1. Дълго преди да бъда обзет от поетиката на отказа, мен, както и доста хора, ме изнуряваше мечтата за свръхпрофесионализъм и незаменимост, но наред със смрадливата 15 минутна слава, открих ред нежелани ефекти. Като начало, се увеличиха ангажиментите ми с откровени глупости, за сметка на по-смислените дейности. После, административната езда стана любима забава за околните. Разбира се, не беше трагично - отварях хиподрума в строго определени часове (от понеделник до петък и много рядко в събота и неделя - дни за законна декапитация)
2. Страхът от репутационни загуби пък, ме натискаше да кажа “чао” на естеството си, което прозираше с две нагли денотации (и даже детонации!) - ситост и леност, естествено, в техния духовен аспект. Това ме дразнеше - в състезанието със себе си да загърбиш атмосферата на тези прекрасни Чоран-състояния е мерзост. Каква ти ситост - нали трябва непрекъснато да захапваш и разкъсваш парчето на парчета - ненаситността приятно впечатлява. И каква ти леност - Бащата-работодател нима ще те хареса, ако внезапно се фейнеш да съзерцаваш цъфтежа на лена?
3. А да си лоялен колко е прекрасно? Постепенно престават да те забелязват и изчезваш като субект. Налага се да правиш периодични нежни драми-актуализации в рамките на психопатията си
4. А рискът да ти дойдат на вратата да те питат защо не участваш в пореден квазиблагороден порив на някоя мизерна общност, припознала те като свой? 
5. Тази S/M необходимост да бъдеш постоянно обладаван от колективното тяло е свързанa, мисля си, със страха, че ако внезапно се освободиш, ще се окаже, че ти и само ти си отговорен за собствените си грешки
6. Резултатът? Евдемонията ти се крашва. Стегни се или се отпусни по избор
7. Ениуей, един приятел на Маяковски толкова се изморил от неспирното му бърборене и метафори, че когато оня внезапно му казал: “А искаш ли сега да извадя от лявото си око цяла цветна градина?”, му отговорил: “Изваждай каквото искаш, само не ми го съобщавай!”

* на сн.: ленова нива (вар. ленска, ленинова)


Няма коментари:

Публикуване на коментар