неделя, 6 ноември 2011 г.

Опит в стил Хагакуре1. "Неотдавна, един човек, на път към Едо, от първия крайпътен хан изпратил вкъщи писмо, в което описвал пътешествието си. Въпреки, че можел да не го прави, ако е бил зает, в отзивчивостта си, той надминал другите".
2. Колко меко, витиевато и загадъчно тече мисълта на японския автор. Това е "Бушидо. Пътят на самурая" на Ямамото.
3. Моята тече много по-грубо, но все пак, малко напомня:
"Неотдавна, един човек, като четял книга за карате-до, открил там сигурен начин за борба със скитащите кучета. "Изпълни се с решителност, казвал древният автор, захапи шапката си в уста, застани на четири крака и издавай заплашително ръмжене. Тогава кучетата ще се уплашат и мигновено ще се разбягат надалеч".
4. Веднъж, като минавал покрай един храм, го обкръжила глутница кучета, които го гледали недоброжелателно. Той се сетил за Сигурния начин и веднага решил да го провери. Захапал си шапката, заел препоръчаната поза и заръмжал неестествено.
5. Едва успял да се спаси, бягaйки с извънредно висока скорост. Кучетата решили, че претендира за територията им и моментално злостно го нападнали.
6. "Къде може да ми е грешката, чудел се странникът: шапка в устата - да, на четири крака - да, ръмжене - да. А дали се бях изпълнил с достатъчно решителност?"
7. А ти, читателю, с какво запълни героичната страница от живота си?

* на снимката: един човек на път към...

Няма коментари:

Публикуване на коментар