неделя, 21 юли 2013 г.

Плюс към минус

1. Като си мислех за ритуалите осигуряващи постепенност на прехода "Осана" - "Разпни Го" и се сетих за следната история. 
Веднъж една позната ни доведе на гости дъщеря си и нейният жених - италианец, намерила го по интернет и сега ще се женят. Момчето беше симпатично, леко инфантилно според мен и живееше в Северна Италия, което би трябвало да подсказва по-висок статус и т.н.
2. Майката е артистична натура, дъщеря на руснаци-бежанци от първата вълна /1917-1919/, като видя пианото, предложи да посвирим заедно /имам и няколко китари/. Речено-сторено. Посвирихме, не се получи кой знае какво и спряхме. Обаче, на мен внезапно ми се допя. Реших да изпея нещо универсално, еднакво добре прието от мултинационалната ни компания и най-вече от чужденчето. Въпреки че - всички сме чужденци на планетата Земя, а за Вселената - да не говорим.
3. Така или иначе, бодро и с изражение запях евъргрийна "Wenn die Soldaten/Durch die Stadt marschieren".
Пея си аз, стигам до края на припева /по-нататък не я знам, ако им хареса много, ще повторя отначало/. Обаче гледам: италианчето нещо се смръзна, младоженката ми прави тайнствени знаци, майката изследва някаква цепнатина в стената, какво става бе, хора? В главата ми бушуват обяснения. Знам, че не съм Гяуров, примирил съм се, но нали не сме в Щатсопера, нека се възхитим от искреността на изпълнението, а не от техниката и петоктавовия диапазон. Приличам ли ви на Има Сумак, баси? 
4. Или пък - хората знаят текста наизуст, не одобряват произношението ми и се нервират? Не. Разбра се после, че италианчето било комунистче и тази песен не я приемало, местният Стратег им я забранява, явно. Добре, ние уважаваме различността и т.н. Само че, "Вен ди золдатен" е старинна немска или австрийска народна песен, през 30-те превърната в хит от Марлен Дитрих, после използвана като военен марш в Хитлер-Джърмани. Текстът е абсолютно безобиден и дебилен както във всички маршове - войниците маршируват из града, девойките ги проследяват с влажен поглед и чувстват странно отмаляване ниско долу в корема. Нормална картинка, смесваща очакванията и фантазиите на лирическите герои в красив еротичен пълнеж.
5. Ето такива едни преходи от плюс към минус, знаете ли.

* на сн.: Здраво захващане. Свобода vs сигурност

Няма коментари:

Публикуване на коментар