неделя, 7 юли 2013 г.

Чумните доктори

1. В разгара на чумната епидемия през 1348, кралят на Франция - Филип IV поръчал на медиците от Парижкия университет да изяснят причините за болестта. Учените изследвали проблема и представили отчет, базиран на най-новите открития в тази област. Според тях, чумата била следствие от тройното съединение на Марс, Юпитер и Сатурн в съзвездието Водолей. Кралят издал съответен вердикт и обяснението станало официално за европейската и арабската медицина. Това е чудесна, щадяща версия, защото другите две били по-зловещи - моралната: чумата е наказание за грехове и конспирологическо-антисемитската: евреите са причинителите.
2. Доста по-късно - през 1894 г., френският микробиолог Александър Йерсен предлага друг агент - бактерията Йерсиния, курсираща по маршрута: плъхове - бълхи - хора. Тази версия се използва до ден днешен.
3. Това, което всъщност ме интересува, са едни прекрасни средновековни графики на хора с наметала и клюнове. Това са чумните доктори - появили се към 1340 г. високоплатени и много уважавани специалисти. Очевидно това е отличен бизнес-модел, защото чумата е била нелечима, а те са били много търсени.
4. Окончателният дизайн на костюма е създаден през 1619, от френския противочумен моделиер Шарл де Лорм в Париж. Направен е от промазана кожа, по модел на пехотната униформа. Състои се от дълъг доземи плащ, тесни панталони, ръкавици, обувки и шапка.
Маската е със стъклени прозорчета за очите, а клюнът е нещо като респиратор - слагала се слама - да филтрира въздуха и ароматични вещества /съгласно една от теориите - силните миризмите пропъждали чумата/. 
Дървената показалка се използвала за изследване на пациента от разстояние, за посочване на опасност, за събличане на пациента и даже за мерене на пулса му /как?/.
5. Чумните лекари може да не са били ефективни, но поне са били плашещо-красиви. А сега какво е - ходят с шарени престилки, досущ клоуни. Успокоява единствено, че ефективността им е същата.

* на сн.: гравюра на Паулус Фюрст от 1656. Представя ни д-р Шнабел, известен чумен лекар, практикувал в Рим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар