вторник, 26 май 2015 г.

Циолковски

1. Когато бях дитенци, в училище у́мреха да ни убеждават, че всички световни изобретения са направени от руснаци. Парна машина - Ползунов /Уат/, самолет - Можайски /братя Райт/, радио - Попов /Маркони/, електрическа крушка - некой си Яблочков /Едисън/. А защо не са ги произвели самите те? O, царското правителство - тези изтънчени, реакционни мръсници, е пречело на славните инвентъри. Капиталистите, не по-малки гадове, веднага са внедрявали изобретенията, но не за радост на работника/селянина, а за да вземат добавената стойност /ДДС-то, пари прим, пари секон, пари терц, пари кварт, етц/, т.е. за кефа на богатите. 
2. Циолковски до 17-та, правел в двора си неработещи макети на дирижабли, извел грешно няколко физически формули, които вече били изведени, пишел книжки, тормозел семейството си и като цяло докарвал поведение на селския луд. С трактатите си облъчвал Императорското техническо общество, а те реагирали с "Басикефа!" и нищо. Опитвал се да разбере и принципа на реактивния двигател, но не успял - предложил да се постави тръба на колела и да се пусне от баира, при което, въздушната струя минаваща през нея, щяла да създаде реактивна тяга и тръбата ще се движела вечно.
3. След 17-та, на болшевиците спешно им потрябвали нови фешън икони и Циолковски /тогава на 60/ в кюпа с Мичуринци, Павловци, етц., е бил издигнат в ранг "създател на ракетостроенето и научния космизъм". В действителност, първото е чист сай-фикшън, а второто са заплетени псевдофилософски резонации с елементи на вулгарна евгеника.
4. Пример от едното:
"Трябва да се изстрелят едновременно 512 различни ракети, които да се управляват от 512 пилота. Когато горивото намалее наполовина, ракетите трябва да се срещнат две по две и едната половина да прелее остатъка от горивото си в другата. Празните ракети с пилотите падат, а останалите летят до преполовяване на горивото, след което - отново се сдвояват, преливат си и т.н. До Космоса стига една ракета с един пилот."
5. Пример от другото:
"Когато човек умре, неговите атоми се разсейват по цялата вселена, след което се заселват в някое друго живо същество. Ако умрялото същество е било щастливо, значи и атомите ще са щастливи и новият живот на съществото ще е щастлив. Ако атомите са нещастни - обратното. Задачата на човечеството е да унищожи целия нещастен живот на земята и в космоса. Трябва да се убият болните, инвалидите, слабоумните, несъзнателните, дивите и домашните животни и насекомите."
"...Жените ще се оплождат изкуствено от висши мъже, без тяхното участие. Полученото потомство отново се опложда от висш мъж и теоретично, петото поколение вече ще е почти съвършено.
Всички низши животни и несъвършени хора, като инвалиди и престъпници не трябва да съществуват. Те умират без потомство, тихо и щастливо."

За изследователите - един от архивите на Циолковски

* на сн.: Луи дьо Фюнес и синът му Оливие на снимките на Фантомас /1965/

Няма коментари:

Публикуване на коментар