четвъртък, 7 май 2015 г.

Дивата мисъл

1. Колко по-просто би било мъжете, вместо да обличат първичното си желание и необходимост да си мерят пишките, в сложни заобикалки и ритуали, да го правят директно. Срещат се двама познати на улицата и вместо да си показват кой е с по-лъскава и по-голяма кола, директно отиват в специална стая, там ги чака арбитър-фалометрист с еталонна линийка /стават грешки, знайш/, измерват пишоците, записват се в книгата /за похвали и оплаквания/ и се разотиват по живо, по здраво. Така е и по-честно.
2. Като става дума за митологично мислене, Бронислав Малиновски /да, онзи с "картата не е местността"/, има интересни наблюдения над жителите на Тробриандските острови /Нова Гвинея/. Те например, отричат каквато и да е връзка между половия акт и забременяването, като представят на антрополога солидни аргументи /1922/:
- казват му, че далеч не всеки полов акт води до зачеване - повечето не стигат до такива девиации.
- разказват му за жени "толкова грозни, че едва ли някой би правил секс с тях", но въпреки това те имат деца, а някои даже помного
- предоставят му и примери за жени, чиито мъже отсъствали дълго /година-две/ и въпреки това те забременявали и раждали
3. Всичко това води до интересни следствия. Тробрианците смятат, че децата имат роднинска връзка само с майката, бащата е просто мъж, живеещ с нея. Той участва в домакинството и в отглеждането на децата, но не е кръвен роднина. 
Собствеността на мъжа се наследява не от децата му, а от децата на сестра му - племенниците му. Докато е жив, той може само да подарява разни неща на синовете и дъщерите си, но истинските наследници - алчните племенници, следят тези подаръци, след смъртта му, да им бъдат предадени. Ако все пак, съпругът иска да даде нещо на племенниците си преживе, той може само да им го продаде.
4. Има обаче, едни правила, които Малиновски нарича компенсаторни механизми, явно целящи малко да омекотят презрителното отношение към бащинството.
В племенния социум е прието да се подчертава, че децата адски приличат на баща си и да се хвали тази прилика. Приликата с майката или с нейни роднини се счита за срамна и не се обсъжда. Да кажеш, че двама братя си приличат също е сериозна грешка - хората се обиждат. Възпитанието изисква да твърдиш, че всеки от тях е просто копие на бащата.
5. А за великолепния ритуал "кула" и други интригуващи неща за Малиновски - в текста на Орлин.

*на сн.: Ситуацията на Тробриандските острови днес. /фото: Ерик Лафорг/

Няма коментари:

Публикуване на коментар