сряда, 16 декември 2015 г.

Монти Пайтън стил


Есе на Джон Клийз /Монти Пайтън/ от 2005, осъвр. 2015. Английският хумор meets политикъл коректностнест - Cuckoo's Nest

Нива на терористична опасност в Европа - 2015

Англичаните не се чувстват комфортно след последните събития в Сирия и затова повишиха нивото на опасност от "Намусени" на "Раздразнени". Въпреки това, в най-скоро време, нивото може да се вдигне до "Изнервени" и даже до "Малко сърдити". Англия не е била в състояние на "Малко сърдити" от времето на лондонските бомбардировки през 1940г., когато почти е спрял вносът на чай. Англичаните даже повторно преквалифицираха терористите от "Отегчителни" в "Много досадни". За последен път британците са използвали тази квалификация през 1588 г., във връзка с Испанската армада.

Шотландците са вдигнали нивото на опасност от "Да ти пикая" /"Pissed Off"/ на "Дайте да набием копелетата". Те нямат други степени. Това е причината да са в авангардните подразделения на британската армия през последните 300 години.

Френското правителство вчера е обявило нови нива на терористична заплаха от "Бягайте" на "Крийте се". Французите имат още само две степени: "Колаборирайте" и "Капитулирайте". Причината за повишаването на степента на опасност е пожарът, който неотдавна унищожи завода за бели знамена, парализирайки френската военна мощ.

Италия е повишила нивото на заплаха от "Крещим силно и развълнувано" на "Заемаме воинствена поза". Те имат само още две по-високи нива: "Безполезни бойни мисии" и "Минаваме на страната на врага".

Немците са увеличили степента на заплаха от "Пренебрежителна арогантност" на "Обличаме униформи и пеем маршове". Те също имат две по-високи нива - "Завладей съседите" и "Капитулирай".

Белгийците, както обикновено са в отпуск. Единственото, от което се страхуват, е да не преместят щаба на НАТО от Брюксел някъде другаде.

Испанците са развълнувани по повод спускането на вода на новите си подводници. Тези красиви подводни съдове имат стъклен под, за да може новият испански флот добре да вижда стария испански флот.

Австралия междувременно е повишила нивото си на опасност от "Не се тревожете" на "Всичко ще е наред, приятел". По-високите степени там са "Леле! Май ще трябва да отменим барбекюто този уикенд!" и "Барбекюто отменено". Досега не е имало ситуация, изискваща най-високата степен.

И за последно - Гърция се разпада, иранците стават агресивни, Рим е в хаос. Добре дошли отново в 430 г. пр. н. е.

Превод: аз. Оригинал: например тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар