четвъртък, 24 декември 2015 г.

Към Керкини

0. Някой ще си каже: това копеле съвсем спря да ходи да си наглежда птиците. Толкова му беше хъсът славянобългарски. Не е вярно, наглеждам ги редовно. Опекунствам две езера - Вистонида и Керкини, не е лесно.
Тръгнах по тъмно. Имаше чудесна, плътна мъгла след Владая, която около Кресна се естетизира - минаваше ниско над мен на талази, а като изгря слънцето за миг даже порозовя. Но как да я гледам без да изляза от шосето и да падна в Струма - не става.
Наистина се стига по-бързо до границата сега - 100 км до Благо е магистър, после 60 обикновен път и след Сънданс - пак магистър - 20 км.
По пътя хапнах една травъл баница в Екото на Кресна. Купих си и малко джънк за деня; съвет: може основното да ви е пуканки, а десертът - някои от многото видове гмо-бисквити на Милкана. Фъстъкът е подходящ, но в бензинките е скъп. Границата - празна, минава се тутакси. Магистърът за надолу още не е готов, но толовете са сложени и чакат всеки момент да те таксуват. Последни безплатни дни, копеле.
Езерото. Като ходиш край брега, винаги е едно и също, да не се повтарям -  лебедите - /ален делоните на птичия свят/ те пускат сравнително близко до себе си - на 50-тина метра, а по-скъпите птици /чапли, корморани, Моникабелучи/ - на 100 - 150 метра.
1. Ето два лебеда, единият - перверзник

2. Кормораните са малки, силно хистеричави птици, постоянно нещо пищят и си пляскат с крила като Дучета. Обикновено прислужват на благородничките - чаплите. Тук са спокойни.

3. Два корморана, лебед и друго животно

4. Чаплите са нежни, бели създания, романтично вглъбени в себе си или в книжка с поезия /Дикинсън, предполагам/. Понеже в природата, ако се отдадеш прекалено на нежно бленуване, ще те изядат, кормораните, дали доброволно или не, се наемат да са им охрана. Тук специално – на задния план - копнежна чапла, чак флу, а отпред – контрастна, делова чайка я наглежда

5. Е, красиви са, няма спор

6. Пеликаните са нещо като мечките на умерения пояс - най-големите птици в района. Те са овладяни, не много емоционални ладии, пускат те сравнително близо, а като им досадиш, без простотии, спокойно се изтеглят навътре в езерото. Няма нервност при тях, затова ги харесвам. Най-често са на двойки или групи, мълчат си. Щастливци.

7. Понякога обучават млади кресливци

8. Най -луксозните птици, пернатите моникабелучи /според мен/, са едни огромни кафеникави старфайтъри, които по никакъв начин не ти позволяват да ги видиш на спокойствие. Изникват внезапно от нищото и докато се натуткаш ги няма. Понякога даже виждаш само прелитащата им сянка на земята.

9. Грабливките на пръв поглед изглеждат високомерни, понеже стоят сами на върха на дървото, но те пускат сравнително близо до себе си.

10. Серенгети не трябва да загине

11. Това не е врабче. Невестулка?

12. А какво ще кажете за това, а? "Бъфало солджър", както пее Стиви

13. Социални мрежи

Край

Няма коментари:

Публикуване на коментар