четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Порно с астрономи

1. Веднъж преди време се загледах в едно порно. Сюжетът ме привлече с това, че започна с астрономическо наблюдение - моето хоби тогава. Показаха астроном и неговата млада асистентка. Действието се развиваше през деня, телескопът беше лесно узнаваемият Добсън R-0644 на SkyWatcher - нелош Нютонов рефлектор, на малко странна алт-азимутална монтировка, нищо де, поне ще има автоматично гидиране и GoTo за компютърно насочване към 40 000 oбектa по NGC. Замислих се. Какво биха могли да наблюдават по това време, на тази монтировка? Могат да изследват слънчевата активност и петната през апертурен филтър - долу вляво ще видят групата AR 2396. Или могат да се съсредоточат върху короната, но ще им трябва екваториална монтировка, а и Добсънът все пак не е коронограф, нали!
2. После се сетих, че може да са решили да наблюдават ярките планети, но това би било твърде хубаво. Не, най-вероятно ще погледат намаляващата луна с терминатора или някоя базалтова равнина с ниско албедо и толкоз, въпреки че с един H-алфа филтър могат да пробват даже някоя от по-ярките мъглявини /напр. М42/. Е, най-тъпото е да сложат реверсивен окуляр и просто да надничат в прозорците на хората, но астрономи не биха постъпили така.
3. А действието продължаваше - актрисата-асистентка погледна в търсача, повъртя малко окуляра и край. Само в търсача! С неговото мижаво деветкратно увеличение. Дори не се наведе да погледне във фокусера, а там стоеше един Супер Пльосл на 7.5мм! Усещането за фалш, което не ме напускаше през цялото време, нарасна до степен да взема дистанционното и да изключа телевизора. Не обичам неистинските неща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар