събота, 13 февруари 2016 г.

Фрагм. от февр.

1. "Това е мое дядо", както Сашо /4г./ обяснява на Делян /11 мес./ - другият претендент, който все още обитава невербалния рай и само се усмихва подкупващо. Мисля, че "мое дядо" е далеч по-правилно граматично от "моя дядо", /дядо - на "о" - среден род - съотв. "едно дядо"; по същият начин е словообразуването при Кафка - на "а" - ж.р. - "моята Кафка" - правилно, "моят Кафка - неправилно/. Ако някой иска "дядо" да е за мъжки род, може да използва алтернативната форма "дяд" /примери: един дяд, моят дяд и т.н./. Езикът е много мъдър и е помислил за всички желания на потребителите и особено на децата.
2. И не ме напуска убедеността, че на романа съвсем малко му остава. Отмира, отмирааа. Дори четящите чиклит домакини не могат го спаси.  Кой от младите ще ти седи с часове да чете, като отвътре те подръпват спазми подобно надрусан с бутират жираф и бумс-бумс - те бутат към кратките визуални форми. Толкова труд и Стърн, и кой там още, все умни хора, и накрая - на боклука, клипчета искаме.
3. През 1918-та един интересен руски учен - Александър Чижевски, изследващ корелациите между слънчевата активност и световната история, изпаднал във финансови и нутриционни затруднения /както повечето живи учени след 17-та/ и решавайки да се докара на новата власт, написва интригуваща студия, за революционните движения в Русия през ХХ в. Отива при Троцки да му се похвали и ако може да получи малко средства или храна. Обаче оня, като я прочита, го изгонва немедленно и пак добре, че го оставя жив - в статията си Чижевски наслагва пиковете на слънчевите изригвания върху най-важните събития по време на октомврийската революция и всичко им съвпада повече от идеално.
4. През 1949-та Александър Герасимов, придворен художник на Сталин, след като вижда картини на Дали, споделя:
"Тук ясно са показани идеите на войнстващия империализъм с неговата расова ненавист, жажда за световно господство, космополитизъм, зоологическа омраза към човека, отрицание на културата, науката и истинското реалистическо изкуство".
И как ги видя тия неща бе, пич? Изумяваш ме.

* на сн.: Чудотворната пица от Монтекатини. На 6-ти февруари 1959г. младо италианско семейство от Монтекатини изяжда една средна пица и на дъното на кутията, се появява образът на Хитлер. Учените изследват кутията и семейството с гама лъчи, но загадката си остава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар