петък, 14 април 2017 г.

Книги

1. От съвременните руски писатели признавам само двама: Пелевин и Сорокин. Ако трябва да ги сравнявам, все пак Сорокин ми е фърст. 
2. Дори да не ви хареса идеята на "Норма" - в една съветска соцреалност, хората са задължени да изяждат ежедневно "нормата" си от 150 г сушени изпражнения, опаковани в красиви целофанови пакетчета и като контрапункт - разказът за дванайсетте загадъчни рояла, разположени на тайни места по земята, които поддържат световната хармония, но само ако са добре акордирани, а те непрекъснато се разстройват /поради климатични и други причини/ и тайното братство от акордьори, които постоянно тичат и едва успяват да ги настроят, за да предотвратят войни и бедствия;
3. Или пък, последният му роман "Телурия" - действието се развива в епохата след победата над "Второто ислямско нашествие". Успокоената Европа живее в мир и съгласие и както се полага в такива случаи - тихичко деградира. В тези условия се появява извратена богаташка мода - да се консумират изискани ястия, приготвени /нелегално/ на огън от редки класически първопечатни издания. Оформя се готварско-ресторантьорска мафия, която краде и продава редките книги от големите световни библиотеки и положението става твърде тревожно
4. Но, сред мафиотите се появява светла личност, предлагаща да се използва новоизобретена машина, която може да прави копия на същите тези книги на молекулярно ниво, т.е., със стопроцентно сходство с оригинала и в неограничени тиражи. Скъпите тайни вечери на богаташите рязко поевтиняват и стават достъпни за обикновените хора, които също много искат да изядат един бюджетен стейк опечен върху инкунабули от 16-ти век и прочие. 
5. И така, ендът е хепи - първопечатните издания са спасени, благодарение на научния прогрес и с помощта на мафията. Красота, реализъм.

*сн.: Stefan Gesell

Няма коментари:

Публикуване на коментар