четвъртък, 16 юни 2011 г.

Котките на Халсман

1. Филип Халсман /2.5.1906, Рига - 1979, Ню Йорк/ - фамозен латвийско-немско-австрийско-френско-американски фотограф. Евреин, разбира се.
Халсман е на 22, когато при съвместна разходка в Австрийските Алпи, баща му пада в пропаст и загива. Тъй като няма други свидетели, съдът приема, че се касае за отцеубийство и го осъжда на 10 години затвор. Случаят придобива известност и редица важни личности /Айнщайн/ се застъпват за него.
И така, след 2 години, Халсман е освободен с условието да се махне и повече да не се вясва в Австрия.
2. Халсман се е сприятелил и е заснел всички възможни известни личности, за които се сети човек. 
3. През 1948 той е в Ню Йорк и снима Дали. Историята е следната. От тавана висят две картини, статив и табуретка. Съпругата на Халсман държи стол. Един асистент брои. На "три", друг асистент излива кофа с вода, а трети хвърля трите котки във въздуха.
На "четири", Дали подскача, а Халсман снима. След това отива в тъмната стаичка да проявява, а асистентите бършат водата и утешават котките.
4. Котките летят двайсет и осем пъти. След шест часа снимки, котките се чувствали превъзходно, а хората искали да умрат.

1 коментар:

  1. Бахахаха! Знам я тази история, учихме нещо в университета във връзка с нея (най-вероятно за Модернизмът). Не знам от къде е информацията, че котките са се чувствали превъзходно, но вярвам, че хората са се поуморили; и аз в името на фотографията съм изливала вода върху себе си поне 28 пъти :)

    ОтговорИзтриване