сряда, 13 юли 2011 г.

Шахматни симулакруми

1. Знам си аз, че симулакрумите са навсякъде. Преди време, Френската шахматна федерация дисквалифицира трима свои състезатели, защото на олимпиадата през 2010 те играли в комбина. Докато единият местел, другият следял мача по интернет и веднага определял някакъв оптимален ход с компютър. След това, пускал смс на третия си другар, който бил в залата и заставал по предварително уговорен начин, подсказвайки на играещия какъв да е следващият му ход. Това довело до серия победи, въпреки, че ги хванали сравнително бързо.
2. Аз гледах интервю, с шахматист, играл срещу френския измамник. Основният въпрос беше можеш ли да усетиш, че противникът ти играе с компютър. Пичът твърдеше, че може и то главно по неадекватната емоция на играча. Много интересно наблюдение.
3. А ги хванали поради левашко изпълнение - този, който пускал смс-и, изнаглял и решил да ги праща през телефона на шефката на Федерацията, която познавал. Поискал и телефона за малко, тя му го дала, но след това, нещо се усъмнила и го издала, гадинката.
4. Това "изнагляване" малко преди триумфалния край, се опитва да обясни една руска психоложка, ако не се лъжа Б. Зейгарник, изследвайки подобен феномен. Статистиката установява висок процент затворници, които малко преди изтичане на присъдата, правят опит за бягство - хващат ги и разбира се, ги осъждат отново.
5. По-простото обяснение е в несъзнаваното желание на затворниците да си останат в затвора, заради което и правят някакъв золум, малко преди края. Зейгарник установява, че това е характерно за рецидивистите, които практически нямат нормален живот и статус извън затвора. Но има една група осъдени за пръв път, които биха се адаптирали успешно навън и въпреки това бягат малко преди изтичане на присъдата им.
6. Тя счита, че това "давене на власите на края на Дунава" се случва често в живота и е особен вид приемане на желаемото за действително, до такава степен, че започват да живеят по правилата на свободния живот, което влиза в тежък разрез с действителните правила и те биват санкционирани. Тя нарича това: "поведение според вектора на свободата". 
7. Както виждаме, обяснение отново не получихме, но ни шибнаха с един-два нови термина. Така е постоянно.

* на снимката: Джейн Бибиджейн енд девълкин Фют /манюмънт/

Няма коментари:

Публикуване на коментар