събота, 17 март 2012 г.

Март - фрагментейшъни


1. В зависимост от ситуацията, следва да се проявява предпазливост и да не се казват думи, които в даден момент могат да ни докарат неприятности. Когато нещо се случи, хората губят самообладание и разказват всичко на всеки срещнат. Така не бива да се постъпва. Ако се случи най-лошото, можеш да станеш обект на клюки или да си докараш врагове, казвайки нещо излишно и пораждайки неприязън. Твърдят, че в такива моменти е по-добре да си останеш вкъщи и да разсъждаваш за поезията.
Ямамото, "Хагакуре"
2. Eфект на Дънинг-Крюгер /Dunning–Kruger effect/ -  когнитивно изкривяване, при което, хора с ниска квалификация правят грешни изводи и взимат неефективни решения, но са неспособни да осъзнават грешките си, именно поради ниската си квалификация.
Следствие: те имат повишена оценка на собствените си способности. 
Обратно на това, хора с високо ниво на компетентност са склонни да занижават способностите си и да демонстрират неувереност, считайки другите за по-компетентни.
Следствие: по-некомпетентните хора имат по-високо мнение за собствените си способности, отколкото по-компетентните.
Отгоре на всичко, тези последните, често допускат, че околните оценяват способностите им също така ниско, както и те самите.
3. Много възрастен професор - астроном застава зад катедрата, облечен в смокинг и казва:
- Уважаеми колеги, днес няма да имаме лекция, дойдох да се сбогуваме. В обсерваторията спря часовникът, който не беше спирал почти триста години. Смятам, че това не е добър знак.
Студентите се разкикотили подигравателно, чули се съвети: "Купи си Ролекс!", "Смени си батерията!" и т.н.
Когато шумът стихнал, професорът казал:
- Ще ви кажа нещо, което хич не е смешно. В обсерваторията спря слънчевия часовник.

1 коментар:

  1. Ама какви са тези черни мисли у теб напоследък?! Я си поостани в къщи няколко дена и помисли за поезията малко да ти мине.

    P.S. Трябва тоя с астронома да го кажа на баща ми, той преподава по физика и може да опита вица върху собствените си ученици.

    http://physicstime.com/

    ОтговорИзтриване