събота, 6 октомври 2012 г.

Титанът в изкуството

1. Говорихме си с един приятел стоматолог за имплантите и той ми обясняваше какви са показанията, как става номера, какви са предимствата и т.н. Спомена, че вече са доста по-евтини отпреди.
2. Бях скептичен, докато специалистът не каза, че основата е от титан. Веднага се възбудих. Много харесвам този метал. Рядък, тайнствен, скъп, много як, става за самолети и човешкото тяло го приема много добре. И най-важното - красив е. Излъчва една страхотна интелигентна сивота.
3. Лошото е, че титанът ще е скрит във венеца, а отгоре ще има най-обикновен бял зъб. Това малко ме дистанцира, защото искам красотата да е видима. Омръзнало ми е от хора, които правят грозни жестове, но имали вътрешна красота, която трябвало да се разкрие и тогава да си правим заключенията. Имам ли търпение за това? А желание да я търся? Май вече не. Я по-добре покажете веднага най-доброто, ако не - гудбай. Човек трябва да е повърхностен, стига дълбали.
4. Но нека изсъхнат сълзите ми. По-нататък. Разбра се, че един зъб ще струва около 1400 кинта. Това е долната граница на една добра фотокамера. Подобно на мита за ранения лечител, ми се привидя мит за беззъбия фотограф. Срещаш някого на улицата, който снима с телефон или сапунерка. Молиш го да си покаже зъбите. Както се и очаква - снежнобели импланти открай-докрай. После срещаш друг, развяващ на каишка Никон D3s /минимум 8000 кинта/. С уважение го молиш да си отвори устата и там ужас - ни един имплант, тук-таме стърчи самотен зъб, абе грозна картина.
5. Е как снимаш с тия зъби бе, човек! Същият въпрос вероятно са задавали и на Ван Гог: "Е как рисуваш с едно ухо бе, приятел?"
- Амиии, така реших, пич - отговарял той и се усмихвал тайнствено.

3 коментара:

  1. Това резонира чудесно с моето положение в момента. Ченето ми е социално-политическа критика на Балканите. Малка челюст + много зъби + 26 години Българска стоматология + тютюнопушене = Много Скъпо Американско Лечение. Трябва да взема да публикувам последния рентгенов Панорекс,който ми направиха, истинско произведение на изкуството. За тези пари ех какъв фотографски рай бих могла да си спретна! То ще са светлинни мерници, негативни скенери, то ще са Ролейфлексове, Хаселблати, даже и Полароиди, да не споменавам широкоъгълната леща по която ми текът лигите вече година. Ама така е, фотографията, като всяко изкуство понякога е крсива и лека, но понякога е като да ти вадят зъби.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами Боби, така е в живота. Широкоъгълна леща? Никор 12-24/4?

    ОтговорИзтриване