понеделник, 5 май 2014 г.

Пепелник отдясно

1. Българският шофьор е лошо прецакан. Пепелникът в колата му е отдясно, за дясна ръка - производителят не се е сетил, че той ще иска да тръска и изхвърля фасовете си през прозореца вляво. Очакванията на българския шофьор са, че има някаква общинска служба, която минава след него и измита платното. Не, няма такава.
2. Като излезеш в гората, виждаш страшно много боклук, оставен от хора, които явно са си прекарали добре и са оставили отпадъците си на полянките със същото очакване - някоя горска институция да мине из шубраците и да почисти. Не, няма такава институция.
3. Мнозинството не се асоциира с държавата по никакъв начин. Някакви крайно неприятни чичковци, по стечение на обстоятелствата, са започнали да управляват страната и града. Те имат огромен чувал с мангизи, който никога не свършва. Но: това са едни много алчни и корумпирани хора. Ако имаха добрата воля, те можеха да направят всичко да е безплатно, да построят чудни болници и училища, да създадат райски кътчета, но вместо това те постоянно крадат и крадат.
4. Обаче, какво се оказва? Бюджетът, това са нашите пари. Те имат свършване. Управляват ги не хора, спуснати от небето, а такива, които сами сме си избрали. При добро функциониране на системата биха станали някои нелоши неща. Но поради множество причини, повечето от които надпартийни, тя работи лошо.
5. Изводът за обикновения човек: нищо не мога да направя, освен да се опитам да крадна от чувала някоя стотинка. Как? Пряко едва ли - не съм в политиката, не съм и бандит. Значи косвено - няма да спазвам правилата, няма да си платя осигуровките, няма да си платя глобата, абе - ще прецакам системата по някакъв начин. Ще ме разберат, никой няма да каже: "Педераст! Заради тебе живея лошо и в свинарник!" Не, по-скоро ще кажат: "Баси колко мъжествено прецаква системата този! Искам и аз така".
6. Я тогава да изгрухтим пак. Ама силно и ясно, да чуя.

*на сн.: след като не чистим, нека поне естетизираме боклука. Естетска бутилка в Южен парк - Сф.

Няма коментари:

Публикуване на коментар