събота, 10 май 2014 г.

Древна Гърция, vocal fry, прегръдка, сифилис

1. В Древна Гърция имали такова важно понятие като "арете" - нещо като добродетел, доблест, превъзходство и т.н. придобивано с известни усилия или без такива - чрез подходящо възпитание. За по-лесно натрупване на арете, съществувала и хубава традиция - да послъгваш, украсяваш и преувеличаваш преживяванията си. Древните гърци особено обичали да фантазират за пътешествията си. Нямали никакъв проблем да опишат два-три несъществуващи града, някое абсурдно племе или ужасен огнедишащ звяр.
2. Например, някой си Мегастен /350 г. пр. Хр./ посетил Индия и в трактата си "Индика" описал растението памук. Според него, то било дърво, на което растели специален вид овце. Те били свързани с дървото чрез пъпна връв и се хранели с тревата, растяща наоколо. Когато тя свършела и овцете, и растението умирали.
3. Търсех информация за модата на гърлено говорене сред младите американки /нарича се "vocal fry epidemic"/, но се разсеях и попаднах на "Cultural Misunderstandings: The French-American Experience" на Реймънд Керъл /рецензия/. Интересно наблюдение: когато приятели американци се прегръщат за здрасти, прегръдката винаги завършва с потупване по гърба, за да се маркира, че жестът не е еротичен. Когато тя казвала това на американските си студенти, те отричали, но по-късно, след "самопроверка" идвали да и споделят, че е права.
4. Французите наричали сифилиса "италианска болест", италианците - "испанска болест", испанците - "хаитянска болест", англичаните и турците - "френска болест", руснаците - "полска болест", индийците и японците - "португалска болест". Никой не щял да си признае, както разбирам.

* на сн.: чиниите на Аделина

Няма коментари:

Публикуване на коментар