събота, 2 юни 2018 г.

Данийка

1. Колко пътеписи изчетох за Дания и все едно и също - вижте това, посетете онова, много вали, много е подредено и чисто и проч. А колко по-просто е на място - веднага виждаш - не вали, горещо е, средната датчанка е красива, висока, руса, с дълги крайници и големи стъпала, качена е на колело и профучава край теб. Може би малко по-снажна е отколкото съм свикнал. Разбира се, моментално се идентифицирах с нея и след това ми беше лесно.
2. Както някъде споменах, нещата са прости. Всяка страна има няколко силни места, които следва да се видят и като изключим Италия, обикновено са не повече от три-четири. Датските за мен бяха три - Елсинор, Киркегор и Музеят на дизайна. Естествено, на място виждаш още хиляди любопитни подробности в амалгамата среда-хора-бит. Например: екологичен фризьорски салон, цветята са много евтини и доста мъже и жени ходят с огромни букети по улиците, продават едни топки с обогатена храна за птици,  които слагаш някъде в парка, във вагоните на метрото има тиха зона - седнеш ли там - мълчиш, но затова пък, няма машинист и т.н. Абе готина е странатаааааа! Стига приказки, ето малко снимки.

0. Тихата зона във вагона, щиленахте и проч.1. Данийки на колела
 2.
 3.

4. Всички са нормални, спокойни, усмихнати

5. Библиотекар е дошъл на работа с кабриолета си

6. Датско дворче

7. Андерсенови приказки

8. Площадче

9. Облагородяване на средата

10. Датският минимализъм in action

11. Отзивчивост и възпитание преди всичко

12. Копенхагенски подлез за улеснение на пешеходеца

13. Стандарт

14. Дотук беше главно Ерос. Необходим е и малко Танатос. Гробът на Киркегор. Можеше и малко паметник да сложат, все пак им е най-великият философ, но - минимализъм преди всичко


За Елсинор, друг път, сега нямам настроение

Няма коментари:

Публикуване на коментар