четвъртък, 19 април 2012 г.

Април - фрагментини


1. Слушаме с Роси /и гледаме/ в Ютуба, различни версии на колосалната "Round about midnight" на Телониъс.
Без да сме специалисти, ясно се очертават три варианта: едни изпълнители започват отдалече и влизат в темата когато им е кеф, други започват веднага с темата, но едва изчакват 8-10 такта и започва отдалечаването, и отиват където им е кеф. 
А третите, те са най-опасните - изсвирват цялата пиеса така, че никога да не я познаеш, ако отдолу не пише коя е. Сладури са големи. Те са ми най-любими. Като в живота - уж има тема, схема, скрипт, ама откъде и влизаш, докога я следваш, накъде се отклоняваш, тя ли те отклонява, ти ли, как ще я приключиш - Божа работа. Джаз!
2. На 15 март отново заработил Големият андронен колайдър. Бях малко тъжен, след като се повреди толкова бързо, но сега, слава Б-гу, имаме стабилен, еднопоточен процес, на нива до 4 тераелектронволта. Това е супер, защото означава, че частиците в потока се сблъскват с енергия 8 тераелектронволта /удвоява се/. Нищо не разбирам, но още един път: Слава Богу!
3. Изкуството на епитафията:
"Родом от Крит съм, Бротах от Гортина,
в земята лежа.
Дойдох тук не за това, а по търговски дела".
/Симонид от Кеос/
4. Това, че е дошъл от Крит "не за това", ме убива. А кога идваш "за това"? Има нещо безпределно тук.

* на снимката: една витрина, много отражения

4 коментара:

  1. "Слава Б-гу". Ще взема да започна да раждам от смях. Което е хубаво, защото вече си му е време.

    И аз не знам за колайдъра, обаче баща ми (физик) ми прати един много хубав имейл, поясняващ квантовата теория. Ей така за удоволствие ще цитирам:

    "Все пак нищо не може да сравни с красотата на една елегантна физична теория. И ще ти кажа защо, защото физиката следва елегантността на природата около нас и въобще на Вселената!
    ---

    Дори след завършване на математическата формулировка на квантовата теория не е лесно да се възприемат нейните понятия.
    Субатомните елементи (електрони, протони, неутрони и други) на материята са много абстрактни елементи с двойствена природа. В зависимост от разглеждането те заедно със светлината се проявяват като частици или вълни.
    Това свойство е много странно. Изглежда не е възможно, нещо да бъде едновременно частица заемаща малко пространство, и вълна, която се простира на голямо пространство.
    Това противоречие предизвиква появата парадокси (подобни на коани), които в крайна сметка довеждат до формулиране на квантовата теория.
    Макс Планк и Айнщайн доказаха, че светлината се излъчва и поглъща само на порции (енергийни пакети), наречени кванти. Светлинните кванти се наричат още фотони – светлинни частици.
    На субатомно ниво материята не съществува със сигурност на определено място, а по скоро проявява „тенденция за съществуване”, а атомните процеси не протичат със сигурност в определено време и по определен начин, а по скоро проявяват „тенденция да се проявяват”. На формален квантов език тези тенденции се изразяват като вероятности и са свързани с математически величини, които имат форма на вълни. С други думи в субатомния свят няма нищо сигурно, а има вероятност нещо да се случи. Всичко е напълно случайно.
    Ето защо частиците могат да бъдат едновременно и вълни. Те не са вълни подобни на звуковите или водните, те са „вероятностни вълни”, които са свързани математически с вероятността, според която частиците могат да се намират на определено място в определено време.
    Квантовата теория разкрива базисното единство на Вселената т.е., не можем да разложим света на на независими най – малки частици. Природата се прояввява като сложна тъкан от зависимости между различните части на цялото. Тези зависимости включват задължително и наблюдателя като съществена част."

    Супер, а?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, разбира се, че е супер, отдавна мисля над тези неща. Стигнах дотам, че може би ще мога да разреша парадокса с котката на Шрьодингер, вкарвайки естетически критерии.

      Изтриване
  2. Да, например: колкото по-готина е котката, толкова по-жива е тя. Даже предлагам котката да е вечно жива, и да я кръстим Котката на Инди.

    ОтговорИзтриване