вторник, 1 май 2012 г.

Бихевиористите и мишките им


1. Вечната загадка при експериментите с мишки - учените ли ги карат да минават през лабиринт за да достигнат сиренцето или мишките обучават учените какво да правят с тях, за да получат необходимите резултати, та да си сглобят теорията и да си напишат дисертациите.
2. През 40-те в американската психология протичат тежки битки - бихевиористите от клана Йейл,
/теорията на подкреплението и модела S-R/ се сражават мъжествено с колегите си от клана Бъркли /теория на очакването, модела S-S/.
(S= стимул, R= реакция)
3. Всичко се отработва с лабораторни мишки и после се концептуализира върху човешкото поведение. Виждаме - подходът е достъпен, очевиден и с незабавни резултати. Американски. Kакто е прието в такива случаи и двете школи са получили експериментални доказателства /всяка за своята си теория/ като слънце.
4. Обаче, един гадник - психолог, Маршъл Джоунс, се чуди, как така белите мишки в Йейл и тези в Бъркли, се държат толкова различно в аналогични експерименти. Възможно ли е това да е вродена миша сервилност или гризковците си правят грандиозен майтап с учените?
5. Джоунс предположил, че става дума за генетично различни мишки. Той взима мишкуни от двата университета и повтаря експериментите. И наистина, Йейлмишоците навеждали глави и като пухкави бели бикчета се втурвали към целта, а Бърклимишоците се колебаели, дълго размисляли, опитвали различни варианти, абе - държели се като малки опашати Хамлетчета. Очевидно те се бавели, защото построявали в главичките си "когнитивни карти", точно според теорията на шефа им Едуард Толман.
6. Към момента, в който Джоунс публикувал резултатите си /1965/ темата отдавна била демоде и публикацията минала незабелязано.
От: Whats wrong with psychology anyway?

* на сн.: мравка бихевиористка

2 коментара:

  1. Да не излезе, че Дъглас Адамс от тези неща е решил, че белите мишките са създали Земята и "всичко останало", с цел да разберат "смисъла"; а конспирацията им е да ги мислим за наш лабораторно-опитен обект? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Най-вероятно от тези и подобни на тях ;)

    ОтговорИзтриване