петък, 18 май 2012 г.

Пътуване във времето - теории


1. Кошмарът на фантастите - при пътуване в миналото правиш минимален гаф и като се върнеш, нищо вече не е същото /Бредбъри, разказът със стъпканата пеперуда/.
2. Още по-готин е "Парадоксът на убития дядо"/Тhe grandfather paradox/". Ако си представиш, че връщайки се във времето, срещнеш дядо си и го убиеш /в момент преди да е срещнал баба ти/, един от родителите ти няма да се роди, следователно и самият ти няма как да се родиш, следователно няма да осъществиш това пътуване и следователно няма да убиеш дядо си. Епично, а?
3. Как се разрешава този парадокс? По много начини, научните хипотези са 3-4, а тези на sci fi авторите /паралелни вселени и всякаква подобна плява/ - десетина.
4. Като ги четох, открих няколко много красиви. Според Дейвид Дойч /физик/- съществува несъответствие между миналото, което пътешественика във времето помни и миналото, което е преживял в действителност. Следствие: можеш да помниш, че си убил дедко, а всъщност - да не си го извършвал.
5. Или пък теорията на MTI /Маss. Tech. Institute/ - при опит да убиеш дедуна си, започват с максимална честота да ти се случват малковероятни събития, правещи самото убийство невъзможно. Например, пистолета ти пада на земята и се поврежда или засича, в окото ти влиза мушичка или прах и не можеш да се прицелиш и др. подобни. 
6. "Принципът на самосъгласуваност" на Новиков /Novikov self-consistency principle/, с прости думи - при пътуване в миналото, вероятността за събитие, променящо вече случилото се с пътешественика клони към нула. Ситуацията вече е обиграна в мита за Касандра. Тя обещава на Аполон, че ще отговори на любовта му и е наградена с прорицателски дар. Обаче, го поизлъгва и той прави така, че никой да не и вярва. Става кофти, защото тя предсказва точно нещата /напр. падането на Троя/, но никой не я взима насериозно и лошотиите се случват.
7. Има една още по-лудешка - теория на дървесната корона. Не мога да я обясня, но примерът е следния: пътешественик насочва пистолет към дядо си. За това събитие се създава "времево дърво", в което ще има "времеви клонки" за всички възможни събития, напр. - дядото е убит, дядото е ранен, дядото не е улучен, дядото убива внука си и каквото там се сетим още. Това малко напомня за паралелни вселени, апропо.

* сн.: Time traveller by xetobyte

1 коментар:

  1. В подкрепа на точка 7: има един филм с Джет Ли-"Единственият " ,в който имаше подобни паралелни реалности. Иначе в приказките е по-просто/вж. "Рип Ван Уинкл"-той остава вечно млад, и надживява близките си , когато се връща всичко е променено/.

    ОтговорИзтриване